Балчик Водещи новини - дясно Култура Регионални - начална

Диамант от ЮАР, рубин и сапфир от Русия представя изложба в „Двореца”

Специално селектирана колекция от скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“.

Тя бе открита в присъствието на директора на музея „Земята и хората” Чавдар Начев,  куратора на изложбата Живка Янакиева и директора на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова, чийто артефакт, открит на нос Калиакра, за първи път се показва в изложбата.

Гост на откриването бе народният представител Даниела Димитрова.

„Това е една от най-важните изложби за настоящия културен сезон, дори може да се определи като акцента в нашата културна програма, както и част от националната културна програма на Министерството на културата”, каза при откриването директорът на културен център „Двореца” Жени Михайлова.

Тя посочи, че в галерия „Тунела” са представени скъпоценни и декоративни камъни, като изложбата показва не само културното, но и природното наследство на България. „Смятам, че всички ние сме в дълг към това природно наследство, тъй като то трябва да бъде голяма гордост за българския народ. Радвам се, че днес можем да го покажем пред многохилядната публика на „Двореца”, каза още Жени Михайлова.

Тук са показани едни от най-хубавите експонати от постоянната експозиция на музея „Земята и хората”, каза директорът му Чавдар Начев. Сред тях са диамант от ЮАР, рубин и сапфир от Русия

По думите му, скъпоценните камъни са аристократите на минералното царство. Сред показаните камъни изключително интересни са аметистите, могат да се видят превъзходни топазови кристали от находище в Украйна, което е изчерпано. „Това е световно културно наследство, което е унищожено в резултат на стопанската дейност на хората. Ние съхраняваме доста такива фрагменти от природата. Особен интерес представлява темата „Природно изкуство”  – природни пластики, при които скулптор е Господ, а не човекът, каза още директорът. И добави, че това са изключитено скъпи и интересни, и в художествено отношение, изключително редки камъни.

Сред експонатите, които могат да ес видят в изложбата е нефритена тока, която е открита миналата година при разкопките на нос Калиакра. За първи път тя се експонира. „Ние от музея „Земята и хората” сме се постарали да допринесем за нейното изучаване от минераложка гледна точка. Изучена е с редица научни методи. Направеното изключително надеждно научно описание на токата ще позволи публикации в авторитетни западни списания”, каза още Чавдар Начев.

Обясни, че има хипотеза, че този нефрит е дошъл от Китай, като събитието останало в края на 14 век. Предстои да се отговори на въпроса от коя част на Китай е камъкът. През следващите десетина години ще се направят научни изследвания с еталонни колекции, които са от различни точки на снета – Китай, Русия. След тяхното изучаване ще се сравнят данните за нефритената тока.

Нефритени артефакти е имало по българските земи още в 7 век – във Врачанско, долината на Струма, София, Слатина, Варна. Изключително интересно е да се докаже откъде е произходът. „Може би, ще излезе, че тези връзки между Варненската цивилизация и Китай са доста стари. Но, това са неща, които предстои тепърва да се изучават”, каза още директорът на „Земята и хората”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *