Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Без прекъсване преработва лавандула първата дестилерия в Каварна

Без прекъсване работи първата в Каварна дестилерия, която е собственост на земеделския производител Тодор Димов. На съоръженията работят 28 души, които изваряват 39 тона цветове на денонощие, съобщиха от Община Каварна. Димов, който отглежда и 250 дка с уханните насаждения, обяснява, че от декар лавандула се прибират от 400 до 700 килограма зелена маса. Технологията за извличане на етеричното масло чрез скоростна парна дестилация не е сложна, обяснява Тодор Димов. След като цветовете се изсипят в казаните – всеки с обем 4 куб. метра, постъпва пара с температура 170 градуса по Целзий с налягане 4,5 – 5 атмосфери. След около 40 минути парата извлича маслото от 90 на сто от тревната маса в съдовете. Сместа се кондензира и постъпва в съд, наречен флорентински, където водата и маслото се разделят. По негови изчисления 1 килограм лавандулово масло се извлича от 350 килограма цветове. Качеството и количеството на готовата продукция зависи от времето, през което е прибрана реколтата. Жътвата, която продължава от началото до края на месец юли, трябва да се извършва при горещо и слънчево време, когато маслото се издига към съцветията на растенията. Интересът към тази доходоносна култура се увеличава, декарите – също. През последните две години потреблението на лавандуловото масло продължава да расте, както и цената му, коментира Димов. От няколко дни Каварна приятно ухае на лавандула. Ароматът идва от дестилериите, които изваряват цветовете на маслодайната култура, а също и от полетата край града, където комбайните масово жънат реколтата от 3000 декара с лавандулови насаждения.  
c