Водещи новини - дясно Култура

Почитатели на Тодор Колев изпълниха зала „Добрич“ за концерта „Опасен чар“

Концертът-спектакъл „Опасен чар“ изпълни зала „Добрич“ с почитатели на Тодор Колев. Те имаха възможността да съпреживеят едно пропито с носталгия и много талант представление.

Музикалният проект “Опасен чар – с песните на Тодор Колев” обединява усилията на Държавната опера-Варна, музикантите от „Акага“ и Филип Аврамов, който е изпълнител и автор на сценария, заедно с Ангел Еленков. Аранжиментите са дело на Нелко Коларов, с когото Тодор Колев е работил през последните десет години от живота си. От сцената в Добрич Фицата сподели, че именно тук преди година с него се е свързал варненският композитор Нелко Коларов, за да му предложи да се включи в този проект.

В програмата бяха включени най-известните песни на Адама (артистични псевдоним на Тодор Колев – б.р.), които събират в себе си иронията, пародията, спомените от младостта и болката от несправедливостта. Звучаха любими песни от филмите на Тодор Колев, от неговото шоу „Как ще ги стигнем…“ и много други хитове от неговото дългогодишно творчество.

Филип Аврамов сподели с публиката в Добрич някои от съкровените мисли на гениалния Тодор Колев или забавни случки от живота му, описани в издадената през 1999 година негова автобиографична книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“.

Публиката бурно аплодира творчеството на големия Тодор Колев и талантливите изпълнители от Варненската филхармония, група „Акага“ и Филип Аврамов, както и малката София.

На крака, на няколко пъти тя ги извика на бис.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов през 1965 г. Успява да надхитри с успех комисията при приемането, като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя одобрявала кандидати с висока фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях” и „Театър София”. Участва в над 30, превърнали се в класика за българската кинематография, игрални филма, сред които „Цар и генерал”, „Козият рог”, „Иван Кондарев”, „Двойникът”, „Господин за един ден”, „Опасен чар”.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга “Варненското софиянче от Шумен” с подзаглавие “Житие и страдание на грешного Тодора”.

Носител e на редица национални и международни награди, сред които и “Икар” за цялостен принос към българското изкуство през 2011 година.

И до днес актьорът остава любимец на българите, а песните, които създаде, продължават да предизвикват същите емоции у почитателите му. Защото той освен голям артист беше и истински герой….!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *