Бизнес Водещи новини

Денонощно преработва лавандула най-голямата дестилерия в Добрич

Увеличават капацитета на американската дестилерия „Есетере” в Добрич

За дестилерията за етерични масла на фирма „Есетере България”, която е 100 процента изградена с американски капитали, 2018-та се очертава година на растеж.

„През  тази година при нас очакването е да растем много бързо. Строим. Удвоихме склада си, строим офис сграда. Най-вероятно, ще разширим капацитета си. Растежът е това, което бележи 2018 година за нас. Дори моята задача е да го усмиря малко и да не позволя да става хаотичен. Така че, растеж е думата за нас за 2018 година”, каза пред Про Нюз Добрич Пламен Николов – генерален директор на „Есетере България”.

Дестилерията, която е най-голямата в региона, преработва различни етерични масла – лавандула, маточина, кориандър, сладко резене, чубрица. Внася и тамян от Африка, главно от Африканския рог. Внасят се стотици тонове тамян. Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа.

През миналата година в дестилерията е произвеждано масло и от немска /синя/ лайка, бял равнец. Правят се тестове с различни вносни култури като кора от бреза, сандалово дърво, сподели Николов.

По думите му, сезонът за производителите на лавандула не е много добър, поради валежите от дъжд, които намаляват маслеността. Поне 30-40 процента по-малко ще е произведеното масло от декар с лавандула, в сравнение с миналата година, която беше много добра.

По думите на Пламен Николов, добивите тази година са като по учебник. „В учебниците пише, че средният добив от декар лавандула е 10 кг масло. Но, дори и да не са 10 кг, а 8 кг, пак годината няма да е много лоша. Разбира се, в сравнение с миналата година, която беше изключителна, естествено, че настоящата е по-лоша. Няма как – вали дъжд. Фермерите се притесняват справедливо. Всичко опира до възможност да си приберат стоката, а не какво ще изкарат и напълно ги разбирам”, коментира Пламен Николов.

По време на кампанията за лавандула дестилерията на „Есетере България”, работи по 24 часа, както повечето преработватели в региона.

„Стараем се да изварим максимално много и бързо всичко, което фермерите успеят да приберат. Тази година това ще е предизвикателството”, добави Николов.

Той коментира, че дестилерията на „Есетере” се различава от другите, тъй като тя има един клиент и това е фирмата-собственик doTERRA.

“Ние не сме търговци. Всички масла отиват за собствени нужди и това малко ни изважда от активния икономически живот на бранша. Заложено е много. Нашите консултанти са много добри и продават много, което означава, че искат повече и повече. Това много скоро ще превърне лавандулата на полуиндустриален продукт, въпреки цялата липса на логика, тъй като дестилационния процес е ръчен, занаятчийски процес. А, ние ще го превърнем в индустрия заради големия интерес към  лавандуловото масло. За щастие, това е подплатено с огромните площи, засадени в района на Добрич. За нас е вълнуващо, тъй като ние сме млада компания, това е едва третият ни сезон. В земеделието има едно правило, че, докато не изкараш седем години, не си видял всичко. Така че, ние сме в очакване”, сподели още Пламен Николов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *