Балчик Водещи новини - дясно Култура Регионални - начална

Ученик от Балчик организира фестивал, пее в няколко хора и мечтае да стане диригент

Мартин Кръстев е на 15 години и е от град Балчик. Учи в средно училище „Св. Кл. Охридски” в Добрич с музика, свири на пиано. Казва, че се занимава с доста неща. Едно от тях е организирането на единствения у нас детски фестивала „Пясъчни творения”, който само преди ден се проведе за трети път.

Какво е да организираш фестивал на 13 години? „В началото не си давах сметка колко е трудно. Аз съм такъв човек, който иска, когато започне нещо, всичко да е перфектно. Бих казал, че този фестивал ме научи на доста уроци”, сподели пред Про Нюз Добрич Мартин. Целта му е фестивалът да се развива и надгражда. Всяка година броят на участниците се увеличава. Ако преди година те бяха около 40, то сега броят им наближаваше 70.  „Смятам, че тази година се получи доста цветно”, добавя Мартин. И подчертава, че акцентът в третото издание е бил в забавлението. За първи път имаше музикална програма с участие на вокална група „Септима” от НЧ „Васил Левски” с художествен ръководител Марина Морозова.

„Акцентът на фестивала е в забавлението – това е една лятна емоция. Не е направено с цел мащабен туризъм, макар че има участници от Белгия, Русия, Турция, от много места от страната. Идеята на фестивала е да има забавление за всички, да запазят хубав спомен от Балчик и „Двореца”, разкрива младежът.

Той осъществява събитието вече трета година с подкрепата на хора и институции, които са повярвали в него и го подкрепят. Сред тях са Община Балчик, ДКИ „КЦ „Двореца”. Помагат му общинският съветник Николай Колев, Миланка Филева от Центъра за обществена подкрепа и други. „Има хора, които ми вярват и искат да се случи това събитие, мислят за Балчик и децата. Осъзнават, че това е едно различно събитие от музикален, танцов или художествен фестивал. Защото то обединява цяла творческа дейност – музика, пластични изкуства и  др., споделя младежът.

Мечта му е фестивалът да се развие във времето и да се осъществява цял един ден или два. Надявам се да се случи още по-хубаво четвъртото издание, споделя Мартин.

Неотдавна той стана един от 20-те носители на националните младежки награди за проявено благородство за 2018 г. Домакин на награждаването беше Симеон Сакскобургготски в двореца “Врана”.

Националната младежка награда е създадена през 2017 г., за да отличи по специален начин благородството, сътворено от деца и млади хора и за да подчертае доблестта, която младите в България носят. 15-годишният Мартин бе отличен именно заради организирания от него фестивал „Пясъчни творения”, който събира деца от различни градове и държави, които обичат да творят. Целите на фестивала са децата да работят сред природата, с естествени материали, и да разкрият своя талант. Събитието допринася за културния живот в Балчик като утвърждава и защитава прозвището на общината – Фестивален град на Балканите.

Запитан как вижда своето развитие, Мартин споделя, че се старае да се развива. И в тази посока е стъпката, която е предприел – да продължи образованието си в училището по изкуствата СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич.  „Не съжалявам за стъпката, която предприех, да продължа образованието си в Добрич. Това ми позволява да се развивам и като човек, и като музикант”, разкрива младежът.

Оказва се, че той пее в четири формации – “Черноморски звуци” гр. Балчик, Вокална студия “Sunshine” гр. Балчик с диригент д-р Валентина Георгиева, в смесен хор „Клименто” и в камерна формация “Soul voices” на СУ „Св. Кл. Охридски” с диригент Габриела Павлова. Преподавател по поп и джаз пеене му е Милена Пеева.

„Пеенето ангажира времето ми и ми е  интересно”, споделя той.

Мартин не крие, че вижда своето развитие в музиката, като мечтата му е да стане хоров диригент.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *