Водещи новини - дясно Добричка Здраве Регионални - начална

Ново огнище на птичи грип пламна в Добричко

Ново, първично огнище на птичи грип пламна в Добричко. Този път селото е Миладиновци, става ясно от заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Тя е издадена на 10 юли.

В заповедта, която е публикувана на сайта на БАБХ, се посочва, че е констатирано огнище на болестта инфлуенца (грип) по птиците в животновъден обект за отглеждане на пилета бройлери в село Миладиновци, община Добричка.

Заповедта е предшествана от лабораторен резултат за наличие на инфлуенца тип „А“ от Националната референтна лаборатория.

Със заповедта се обявява първично огнище на болестта в животновъдния обект и се разпорежда умъртвяването по хуманен начин на всички засегнати и контактни птици.

Стопанството е тип “заден двор” и в него се отглеждат бройлери, като заповедта е да се унищожат всички засегнати и контактни птици, които са 50, са съобщили от БАБХ за fermer.bg.

Разпоредено е труповете на животните да бъдат унищожени под официален надзор и да се извърши механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията, транспортните средства, дворовете и улиците около птицевъдния обект, посочват от БАБХ.

Определена е 3-километрова предпазна зона,  в която влизат селата Миладиновци и Ловчанци.

В 10-километровата наблюдавана зона попадат селата Карапелит, Полковник Иваново, Смолница, Малка Смолница, Самуилово, Златия, Козлодуйци, Медово, Гешаново, Енево, Орлова могила, Долина и Тянево.

От началото на годината у нас са потвърдени 12 огнища на птичи грип – две във ферми за кокошки носачки и девет във ферми за патици.

Това е четвъртото огнище на птичи грип в област Добрич, само през тази година.

140 хиляди носачки бяха ликвидирани във фермата на фирма АГРИСС – Генерал Тошево, където през март бе открит птичи грип.

На 23 май, инфлуенца (тип А) повторно бе установена във фермата в с. Стефаново. Там бяха унищожени 57 000 птици. През октомври миналата година в същата ферма бяха унищожени 11 000 птици.

Отново откриха огнище на птичи грип в с. Стефаново

На 13 юни бе обявено първично огнище на инфлуенца (тип А) в най-голямата птицеферма в България “Яйца и птици – Зора”, с. Дончево, която е с годишен капацитет на яйца – около 140 милиона. Бяха изгорени 32 000 кокошки носачки и изтеглени от търговската мрежа и унищожени 1,1 милиона яйца.

Откриха птичи грип в най-голямата птицеферма у нас – в с. Дончево

На 18 юни бе издадена заповед на директора на БАБХ за обявяване на вторично огнище, с което бе разпоредено на директора на ОБДХ-Добрич да организира принудителното убиване по хуманен начин на всички заразени и контактни птици в животновъдните обекти на фермата. Тогава броят на птиците за унищожаване не бе посочен, но по-рано бе съобщено, че в производствените халета има общо около 320 хил. птици.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *