Балчик Водещи новини - дясно Развлечение Регионални - начална

Деца и родители от четири държави ваяха пясъчни творения в Балчик

3-годишната Магдалена Анатолиева от Балчик бе най-малкият участник във фестивала „Пясъчни творения”, който се проведе на плажа пред „Двореца” в Балчик.

Събитието, което се провежда за трети път, се организира от 15-годишния ученик от Балчик Мартин Кръстев.

Тази година общият брой на участниците е 68. Те са от различни градове на Българи, Белгия, Турция и Русия. Сред най-малките участници бяха също Нико Атанасов /4 г./ София и Максим Желязков /4 г./ от Добрич

Сред тях има и такива, които ваят пясъчни фигури на плажа в Балчик още от първото издание на фестивала. Сред тях са и възпитаниците на школа по рисуване във Варна, които обрали наградите на феста през 2016 година. От тогава всяка година се подготвят специално и участват, сподели техният преподавател.

Жечка Христова също е учител по изобразително изкуство и естетика във Варна. Нейно е предложението от тази година във фестивала да има и раздел за деца и родители.  Семейството й също участва в надпреварата за най-атрактивни творения, но представено от съпруга и сина й.

Акцентът на фестивала тази година е в забавлението, сподели организаторът Мартин Кръстев. Гости бяха вокална група „Септима” от НЧ „Васил Левски” с художествен ръководител Марина Морозова. „Пясъчни творения” е една лятна емоция. Фестивалът не е направен с цел мащабен туризъм, макар че има участници от Белгия, Русия, Турция, от много места от страната. Има интерес към фестивала. Идеята на фестивала е да има забавление за всички, да им остане хубав спомен от Балчик и Двореца”, сподели Кръстев.

Журито, което оценяваше творбите, бе в състав Венцислав Марков – скулптор, създател на паметника „Кирил и Методий“ в град Балчик,  Христина Цонкова – художник и Ивелина Романова – PR  на Регионален исторически музей,  Добрич.

То присъди следните награди:

Наградата на третия фестивал за най-добро пясъчно творение спечели Йоана Драганчева от Варна с произведението „Скат”.

Специалната награда за най-добро семейно пясъчно творение отиде при баща и син – Йоан и Момчил Христови от Варна, които се представиха с „Огнен дракон”.

Призът за най-добро детско пясъчно творение бе за Данаил Бонев от Варна с „Косатка”.

Връчени бяха и четири награди за креативност:

  • група деца от България и Белгия за композиция от костенурки
  • Яна Янева и Косара Сотирова – „Гущер”
  • „Септима” от Балчик – „Русалки”
  • „Блек роуз” от Русия – композиция „Крокодил и замък”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *