Общество Регионални - начална Шабла

Доайенът на фаропазачите получи новата книга за българските фарове

Иван Атанасов Хаджииванов – доайенът на фаропазачите у нас, получи екземпляр от новоизлязлата книга за българските черноморски фарове, съобщи maritime.bg.

Единият от авторите – главният редактор на “Морски вестник” Атанас Панайотов, връчи на ветерана книга с автограф. Такава получи и Наньо Нанев – автор на снимки в книгата и фаропазач с над 25 години стаж на фара в Шабла.

Събитието се случи в гостоприемния дом на Наньо Нанев и бе отбелязано с изискани шабленски специалитети.

След това компанията съпроводи Иван Хаджииванов, който през март навърши 97 години, в любимия му маршрут до фара, където той е служил повече от 40 години.

Книгата „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българското черноморско крайбрежие (1878 – 2018 ) е с автори директорът на Военноморския музей във Варна  Мариана Кръстева  и журналистът Атанас Панайотов и на 240 страници разказва любопитни факти за  най-старите ни навигационни съоръжения, за емблематичния фар с лика на „Св. Николай Чудотворец“ във Варна, за фара на нос Калиакра,  за фара на нос Емине, както и за най-северния български фар-Шабленския.

В продължение на година е проучено всичко, което не е било публикувано за фаровете по крайбрежието. Освен това авторите са проверили дали публикациите досега отговарят на истината. Панайотов разказа, че в публикациите се повтарят много грешки, много неща са неверни – грешни години, координати и др.
Според него, крайният резултат е добър и се е получило най-пълното досега издание в тази тематика. В книгата са описани над 60 средства за навигационно осигуряване, включително и фаровете.
Идеята е чрез книгата да се съхрани историята, “да не се рови по историята”. Книгата е илюстрирана с богат фотографски материал.

Снимка: maritime.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *