Водещи новини Образование Тервел

Детска градина “Здравец” от Тервел бе отличена от международен конкурс

Детска градина №2 „Здравец” в Тервел получи награда – златен медал и Диплом Първа степен, за участие във фестивала “В гостях у сказки”. Участниците в него бяха от републиките от Русия, от Турция и Норвегия, съобщи директорът й Дияна Йорданова. Международният онлайн конкурс е организиран от Петербургския факултет по международни отношения.

Отличието бе връчено по време на проведената в Смолян първа работна среща – иновации в детската градина, използване на ръчно изработени кукли от българските и руски народни традиции при децата от предучилищна възраст.
Срещата беше организирана в два панела – споделяне на добри педагогически практики, връчване наградата на ДГ 2 ” Здравец” град Тервел, подписване на договор за нов съвместен проект на тема “Ребёнок в мире без границ” (Децата в свят без граници)– руско-български проект.
Проектът „Децата в свят без граници“ ще продължи и през 2019 година на тема: „Свободното време на децата в детската градина, в училище и в семейството“.
Проектът има познавателна, развлекателна, екологична и нравствена насоченост и обхваща деца, родители и учители от детски градини и училища от България и Русия.
В резултат на ползотворното сътрудничество и дългогодишното партньорство с руските ни колеги, всички участници в проекта обогатяват знанията и компетентностите си, относно културата, образованието и традициите на различните страни и получават прекрасна възможност да се запознаят с различните форми и методи на работа в образователния процес и с ежедневието и интересите на децата в свободното им време.
Невероятни преживявания, посещения на природни забележителности , разходки в полите на прекрасните Родопи, нови запознанства и приятелства с Детска градина” Буратино” град Смолян, споделиха още Дияна Йорданова.

Проектът „На гости на приказките“, по който работи детската градина в Тервел, цели използване на нетрадиционни методи за допринасяне развитието на въображението на децата , заздравяване приятелски отношения между руските и българските деца. Той си поставя за задача също насърчаване на децата към опознаване и съхраняване на културните ценности на двата народа- българския и руския. Под вещите и умели ръце на педагозите и децата се появиха прекрасни герои от познати народни приказки – Богданка, Хитър Петър, Трите прасенца. Пресъздадено бе времето, през което жените са работели на нивата и са изработвали на децата си кукли, използвайки шума и носни кърпички. Децата работиха с кочани от царевица и се научиха как да изработват любими животни и герои от приказки, кукли в различни носии и ред други дейности, сподели за Про Нюз Добрич Дияна Йорданова.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *