Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Мира Кацарова гостува с летния музикален проект "Summer in Paris" в "Двореца"

По време на лятното си турне "Summer in Paris", чаровната и чувствена джаз дама Мирослава Кацарова, на 20 юли ще се качи и на откритата сцена "Двореца" в Балчик, за да представи пред поклонниците на джаза, френското ухание в последния си албум, озаглавен "April in Paris" (През април в Париж). Концертната програма на "April in Paris" е посветена изцяло на френската музика и култура. Тя е вдъхновена от фината душевност на шансона, от красивата и мелодична фонетика на френския език, от елегантната и заразяваща с любов към живота поетика на текстовете на песните. В програмата са включени песни от класическия репертоар на Едит Пиаф, Жак Брел, Жо Дасен, Мишел Льогран. Включени са и по-нови композиции като "La belle dame sans regrets" на Стинг, а също и изключителната "Je bois systématiquement", написана от френския писател и бохем Борис Виан. А прочутата инструментална творба "Oblivian" на Астор Пиацола е превърната в песенно произведение по текст на певицата, с включен речитатив на френски език - едно от любимите ѝ стихотворения на Пол Верлен "Il pleure sur la ville". Своеобразен акцент в програмата е джаз пиесата "April in Paris", написана през 1932 година за бродуейски мюзикъл. И макар "April in Paris" да е единственото в песента, което звучи на английски език, то самата фразеология звучи и носи философията на цялата музикална програма, а тя е, че Париж е нещо повече от град - той е състояние на духа, копнеж, който ни връхлита независимо къде се намираме, настроения отвъд географията. А на такова мечтателно пътешествие може да ни поведе музиката. Ето какво споделя Мира Кацарова за "Аpril in Paris" пред EVA.bg:

Това е музикално пътешествие с романтично, но и малко носталгично настроение. Аранжиментите поканих да направи Миро Турийски. Те са за джаз трио с участието още на Веселин Веселинов Еко и Христо Йоцов. Въвлякох и струнен квартет, който някак опазва класичността на френската музика."|

"Обичам да пея и, мисля си, точно заради това внимателно пристъпвам преди всеки период, наситен с концерти. Пеенето е свещенодействие. Макар и често да се забавлявам, да се усещам водена от ирационални състояния, подобни на полет или плуване към дълбокото, знам, че пеенето е и общуване, за което съм отговорна. Не искам да пея, ако няма какво да кажа, ако не чувствам благородния товар на всичко, което напоследък съм преживяла, открила, осмислила... Наближават летните ни концерти с френската ни програма. Перифраза на "April in Paris", която ще изпея, е "Summer in Paris"..."

През юли, джаз дамата отново събра своето трио, включвайки към него и струнен квартет от красиви и талантливи момичета, подчертавайки дискретно класическата линия в аранжиментите на творбите. Техен автор е Мирослав Турийски, неизменно свирещ на пианото, редом с Мира. Квартета допълват Веселин ЕКО Веселинов - бас и Христо Йоцов - ударни. През тази година, лятната концертна програма на Мира, носи красноречивото име "Summer in Paris", като перифраза на името на водещата албумна композиция. Джаз формацията ще изнесе пет романтични концерта на сцени, където традиционно Мирослава Кацарова представя  концертните си програми. Лятното турне на Мира и компания започва на 18 юли в джаз клуб "Мишел" - Созопол. На 19 юли, заедно със струнния квартет, формацията ще изнесе концерт в клуб "Ментол", на плажа във Варна. На 20 юли "Summer in Paris" ще се представи от 21:00 ч. на открита сцена "Двореца" в Балчик. В Пловдив концертът ще се състои на сцената на Конюшните на царя в Стария град на 25 юли, а финален акорд на турнето ще бъде поставен на 16 август – в двора на "Сохо" в София.
c