Водещи новини Култура

Изложба “Пътища на лятото” представя галерията в Добрич

„Животът на всеки човек трупа мечти и фантазии. Някои художници притежават магическата способност да ги споделят с околните. В тази изложба Ан и Елен ни представят именно това – своята своеобразна представа за онова неподправено детство, когато копнеем за откривателство и пътешествия, в които цветовете чезнат безкрай и ни канят да помечтаем”, каза директорът на Художествената галерия в Добрич Евелина Ханджиева при откриването на изложбата на Художничките Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова “Пътища на лятото”. Експозицията включва живописни платна, гоблени, картографски изображения на двете художнички, свързани с дълголетното им приятелство.

Ан дьо Колбер-Христофоров е родена в Южна Франция и е потомка на френския политик и финансов министър на Луи XIV Жан-Батист Колбер. Тя живее и работи в Париж и от дълги години е омъжена за известния както във Франция, така и България лекар проф. Боян Христофоров. Ан дьо Колбер е участвала в редица самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия. Тя рисува от дете, но семейството й не я подкрепило в желанието й да се развива като художник и затова тя се е насочила към преподавателската професия.

Елена Панайотова е родена в София в семейството на художниците Жана Костуркова и Тодор Панайотов. Завършва Художествена академия, специалност “живопис” в класа на проф. Д. Добрев. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти.

„Двете художнички са от различни поколения, но ги свързва роднинство и дългогодишно приятелство и още нещо – копнежът по творчески пътешествия, нови посоки и свобода”, подчерта Евелина Ханджиева.

В изложбата „Пътищата на лятото” Ан и Елена ни показват нови светове и природи. Различни като естетика, но чувствителни към цвета и неговата сила, те ни водят по древните пътища, потапят ни в светлината им, а въображението им ни разкрива вълшебството на цветовете”, каза още директорът на галерията.

Изложбата на Ан дьо Колбер и Елена Панайотова ни потапя  в атмосферата на любов, топлина и усещане за свобода. Тя ни кара да мечтаем и да очакваме нови срещи с тяхното творчество.

Сред гостите на откриването на изложбата присъстваха и медици, на които семейство Христофоров е помагало, както и студенти, които с щедрост и топлина са приемали в дома си.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *