Водещи новини - дясно Образование

По-леки раници за децата от осем училища в област Добрич

Осем училища от област Добрич ще закупят нови шкафчета за ученици от I до VII клас със средства по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, сочат данните на МОН. Това са  ОУ „Панайот Волов“, СУ “Любен Каравелов”, ОУ “Хан Аспарух”, СУ “Димитър Талев”, СУ “Петко Рачов Славейков” и ОУ “Стефан Караджа” от Добрич, както и ОУ “Васил Левски” от село Преселенци, община Генерал Тошево и ОУ “Христо Ботев” в с. Стожер.

Близо 600 държавни и общински училища в цялата страна ще могат да се иъзползват от възможността. Те са избрани измежду 742 учебни заведения, които са кандидатствали. Предвижда се да бъдат закупени 111 815 шкафчета, като необходимите средства са в размер на 2 894 068 лв.

Закупуването на шкафчета за учениците е една от мерките, които министерството предприе за олекотяване на ученическите раници. В тях децата могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.

По националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ ще бъдат отпуснати и средства за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки. 244 държавни и 1880 общински училища към МОН и 23 училища към Министерството на културата ще могат да закупят уреди за наблюдение като микроскопи и лупи, химикали, епруветки, колби и др. за лабораторни упражнения по биология в VII и IX клас. За часовете по физика в същите класове могат да се набавят набори за електричество, за механични трептения и звук, за светлина и др., както и различни химикали, ръкавици и предпазни очила за опитите по химия.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *