Балчик Водещи новини - дясно Култура Регионални - начална

Седмицата на чешката култура бе открита в „Двореца” в Балчик

Самостоятелна изложба на художничката Йорданка Йорданова бе открита в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик. Самоукият творец от български произход от дълги години живее в Чехия. Платната в стил живопис, вдъхновени от природата и от цветята, провокират със своята поетичност и цветност.

Изложбата ще гостува в “Двореца” до 14 юли.

Тази културна проява постави началото на Седмицата на чешката култура в Културен център “Двореца”.

Официални гости на събитието бяха народният представител Даниела Димитрова, кметовете на Балчик  Николай Ангелов и на чешкия град Валашске Мезиржичи Роберт Стржинек.

Днес от 20 ч. в “Каменна зала” чешкото семейство Пивоварчик, съвместно с Биляна Енева, ще изпълнят произведения на Ян К. Ванхал, Клод Дебюси, Франтишек В. Крамарж, Радамес Гнатали, Исак Беркович, Бенджамин Годар, Камий Сен-Санс, Габриел Форе, Пол Харис.

Концертът за флейта, кларинет и пиано е второто събитие, което е включено в културната програма на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик, отбелязващо Седмицата на чешката култура.


Иржи Пивоварчик свири на кларинет още в средното музикално училище в град Кромнержич, след което продължава образованието си в Музикалната академия в Прага, където се дипломира през 1995 г. За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyц. В момента е член на формация “Ensemble flair” в Острава.

Маркета Пивоварчикова е започнала да свири на флейта още в ранна детска възраст. След завършването на средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава специалност музикална педагогика. През 1997 г. печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да се отдаде на преподаването по флейта, концертира като солистка в Чехия и Германия.

Варбора Пивоварчикова свири на пиано от седем годишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.

Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ “Добри Христов” гр. Варна. Продължава образованието си в ДМА “Панчо Владигеров” гр. София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София. Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА “Панчо Владигеров”.

Концерта е с вход свободен.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *