Крими

Две години затвор за крадец на покъщнина от Добрич

Две години ще лежи в затвора 25-годишният крадец-рецидивист от Добрич Е. М., съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд. Днес магистратите са потвърдили 2-годишна ефективна присъда, постановена от районния съд.

На 17 септември миналата година в Добрич, при условията на опасен рецидив, младият мъж е откраднал движими вещи на обща стойност 338.20 лева. Той извършил кражбата от къща, в която проникнал като счупил остъкленото преддверие към дома и повредил бравата на входната врата. От жилището задигнал метална количка, кафемашина, прахосмукачка, монитор за компютър, куфар, три стенни часовника, две електрически шевни машини, инструменти и др. вещи.

25-годишният е бил осъден в условията на съкратено съдебно следствие, след като е признал вината си и всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. По-късно той обжалвал постановения съдебен акт с искане за по-леко наказание, под определения в закона минимум, с твърдението, че има многобройни смекчаващи вината му обстоятелства.

Окръжният съд прецени обаче, че определеното от Районния съд наказание в размер на 2 години „лишаване от свобода” е справедливо, ще въздейства предупредително върху подсъдимия и ще му отнеме възможността да върши други престъпления.     Съдебният състав счете, че подбудите за извършване на деянието трябва да се търсят не в липсата на доходи и трудова заетост, както твърди в жалбата си подсъдимият, а в ниската степен на общественото му съзнание, в неговия престъпен навик и в грубото незачитане на установения в страната правов ред, в частност чуждото право на собственост.

Воден от тези съображения съдът потвърди изцяло първоинстанционната присъда. Мъжът ще търпи наложеното му наказание при първоначален строг режим. Той е осъден да плати и обезщетение за причинените с деянието имуществени вреди, както и направените по делото разноски в размер на 147.50 лева.

Постановеното от Окръжен съд – Добрич решение е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *