Водещи новини Добричка Регионални - начална

Бащата на загиналото в Турция момиченце е от село Бенковски

36-годишният Мелих Кортуш от добричкото село Бенковски е българският гражданин, чието бебе загина при влаковата катастрофа в Турция, научи Про Нюз Добрич.

Първоначалната информация бе, че бебето, което е с двойно гражданство е от Балчик.

Кметът на село Бенковски Осман Осман потвърди, че бащата на загиналото момиченце е от селото. Семейството му се изселило в Чорлу през 1989 година.

30-годишната съпруга на Мелих е турска гражданка и никога не е идвала в България. Тя е пътувала във влака с 6-месечното момиченце и 3-годишното му братче, както и с двете си сестри.

Спасило се е само момченцето, което е в болница в Чорлу.

Преди месец бащата е бил тук, за да оправи документите на малката си дъщеря, каза кметът на Бенковски Осман Осман.

След изселването си за Турция преди 30 години, семейството обикновено се връща веднъж на 4-5 години, за да подновяване на документите си. Къщата на фамилията в Бенковски е видимо запустяла. Майката на Мелих е от Жегларци и те отсядали при нейни роднини, когато ивали в България. Баща му е починал преди две години.

„Голяма беда. Два часа по-рано от там е минал друг влак, след това е валял дъжд, прелял е този язовир и срутил релсите и пръстта, тогава става тази работа и не са го видели”, разказва Ибрям Назин, чичо на българския гражданин.  Той също живее в Чорлу, но като много изселници през летните месеци е в България.

Синът му бил в Бенковски за сватба. Веднага, щом научили за трагедията, семейството му тръгнало към Турция за погребението.
Общината в град Чорлу призова хората да дарят кръв за ранените. Само за няколко часа необходимото количество беше събрано.

Властите не разрешават да се заснема участъка, причинил жп инцидента, но се забелязва, че почвата е поддала, а релсите висят във въздуха, съобщи бТВ. Водещата хипотеза за причината, предизвикала инцидента, е свлачище, активизирало се след обилните валежи.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *