Балчик Водещи новини Общество Регионални - начална

Шестмесечно бебе от Балчик с двойно гражданство загинало в катастрофата в Турция

При жестоката влакова катастрофа в турската провинция Текирдаг са загинали съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство. Това стана ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите, съобщиха от министерството на външните работи (МВнР).

Починалата жена има само турско гражданство. Детето на възраст под 1 година обаче е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин.

За турските власти детето обаче се води турски гражданин и затова и до този момент те посочват в отговор на официалните ни запитвания, че няма българи сред жертвите, уточняват от МВнР.

Генералното консулство на Република България в Одрин и Генералното консулство на Република България в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези пасажери, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.

При тежкия железопътен инцидент има загинало дете с двойно гражданство – турско и българско, потвърди Мехмед Расим от Балчик, близък на опечаленото семейство, съобщи БНР.

В катастрофата са починали и майката на детето Дериа Куртулуш, както и нейната сестра. Във влака е пътувало и второто дете на Дериа Кемал Куртулуш, което вече е у дома си. Днес Дериа Куртулуш и шестмесечното й бебе с двойно гражданство са били погребани в Чорлу, Турция.

dnes.bg
Снимки: EPA
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *