Крими Общество

Две заведения по Северното Черноморие запечатаха от НАП в началото на лятото

Заради установени системно извършвани нарушения, магазин за промишлени стоки в Каварна и крайморски ресторант в с. Тюленово ще бъдат запечатани за срок до 30 дни. Обектите са проверени по метода на „таен клиент“, като на данъчните не са били издадени касови бележки за закупените стоки и услуги, съобщават от информационната служба на НАП за региона.

През първата седмица на юли инспекторите от териториалната инспекция, подкрепени от свои колеги от вътрешността на страната, са проверили 175 търговски обекта по Северното Черноморие. В тринадесет от проверените обекта е установена разлика в касовата наличност, за което на търговците са съставени актове за административно нарушение. За летния сезон, под постоянно физическо наблюдение са поставени 10 от масово посещаваните високооборотни ресторанта и дискотеки в курорта “Златни пясъци” и Варна-град, за да се установи отчитат ли реално оборотите си.

От началото на месец юли екипи на Главна дирекция „Фискален контрол“ са започнали масирани проверки на обекти по Северното Черноморие. Нарушенията се установяват от фискалните агенти  чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на  плащанията и отразяването им в касовата книга на обекта. Установените при проверките обороти от продажби  се съпоставят с данните получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства. При наличие на сериозни отклонения ще се възлагат и ревизионни производства. Те ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствие между доходи и имущество.

Засиленият целогодишен контрол през последните години, постоянните срещи и партньорските отношения с работещите в туристическия бранш и съвместната работа с местната власт, доведе до значително увеличение на търговците по Северното Черноморие, спазващи доброволно данъчните и осигурителни закони, отчитат от ТД на НАП.

От приходната агенция напомнят, че за обектите, в които се установят нарушения, свързани с неспазване реда и начина за издаване на съответен документи за продажба, няма въведен в експлоатация или регистрация в НАП фискално устройство или интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, както и в случаите на нарушения при ежедневното отчитане на оборотите от продажби ще бъде прилагана и принудителната административна мярка – запечатване на обект за срок до един месец, независимо от предвидените глоби  или имуществени санкции.

Проверки за неиздаване на касови бележки, местните данъчни извършват и по сигнали на граждани, на които е отказано да им бъдат издадени такива при закупените от тях стоки и услуги. Сигнали за неиздадени касови бележки, гостите на населените места по и в района на Северното Черноморие, могат да  подават на телефона на националния телефона на НАП / 0700 18 700 / или на имейл: infocenter@nra.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *