Водещи новини Култура

Оперната дива от Добрич Светла Василева с невероятен концерт на открито в родината

Почитатели от Пловдив, Перник и Русе пътуваха до София, за да чуят на живо оперната дива от Добрич Светла Василева, която се върна в родината си за първи самостоятелен концерт на открито – на 5 юли край езерото в Панчарево, съобщи btv. Сред публиката бяха майката, съпругът и дъщерята на Светла, като и нейни съграждани от Добрич, най-видният от които бе поппевецът Миро с половинката си.

Специално за това събитие бе дошло и цяло семейство от Италия – страната, дала летящ на талантливата българка преди точно 20 години, където я наричат „любимото сопрано на Андреа Бочели и Пласидо Доминго“, самият Бочели пък посещава неин спектакъл в Тоскана.

В София Светла Василева представи спектакъл, вдъхновен от тангото и със специалната подкрепа и участие на нейния колега и приятел Васко Василев. Двамата бяха заедно на сцената за It’s a dream на Нийл Йънг и Caruso на Лучо Дала.

Преди това Светла Василева пя O Mio Babbino Caro от „Джани Скики“ на Пучини, Alfred & Violetta от „Травиата“ на Верди, In Bel Di Vedremo от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, Summertime на Гершуин, Memory от „Котки“ на Андрю Лойд Уебър, Mamma (Son Tanto Felice) на Чезаре Андреа Биксио.

Yo Soy Maria на Астор Пиацола и Por Una Cabeza – една от най-популярните танго песни, вдигнаха на крака публиката.

Специално от Аржентина пристигна Жилберто Перейра (бандонеон) – приятел на Васко и Светла, и един от най-добрите световни изпълнители на танго и музиката на Пиацола.

Аранжиментите в целия репертоар бяха на Живко Петров, а на сцената, освен него, бяха и колегите му от JP3 – Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (ударни), както и Ангел Дюлгеров (китара, част от творческия екип на Лили Иванова, заедно с Еко).

Светла Василева е родена в Добрич. Още на 4-годишна възраст учителката й по музика казала на родителите й, че детето е надарено с глас, който може да я направи голяма звезда, но не в местния хор, а в големите оперни зали по света. Светла завършва Държавната музикална академия в София. През 1997 г. дебютира в „Ковънт Гардън“ и „Роял Албърт Хол“. През лятото на 1998 г. се явява на фестивал в Равена, заедно с Пласидо Доминго, под диригентството Рикардо Мути. Наричат я любимото сопрано на Андреа Бочели и Пласидо Доминго. Бочели посещава неин спектакъл в Тоскана. След изпълнението отива в гримьорната и, за да се представи. Така започва приятелството между тях и партньорството им под прожекторите . През 2000 г. българката печели конкурса Traviata във Виена. През 2006 г. пленява с изпълнението си в ролята на Травиата от едноименната опера, постановка на големия Франко Дзефирели на 55-ия международен фестивал в Сантандер. Графикът й с участия е запълнен за години напред.

btvnovinite.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *