Водещи новини Добрич Общество

Пак внасят на сесия искането на новото читалище за сградата на СОУ „Дора Габе“

На предстоящото заседание на Общинския съвет за трети път ще бъде внесено искането на новото читалище „Добрич 2017“ да получи сградата на закритото училище „Дора Габе“. Това оповести днес председателят му Николай Нейчев. На пресконференция, заедно с Милен Кадиняков – председател на Контролния съвет, те обявиха следващите действия, които предприемат.

Припомняме, че на сесията през май Нейчев оттегли искането си, след като съветниците решиха да извадят физкултурния салон и актовата зала, които се ползват от два карате клуба. На заседанието на ОбС през юни новото читалище отново поиска сградата, като отново карате клубовете настояха да останат да ползват помещенията, които са им били отдадени под наем от Общината. След гласуването, искането на читалището не събра нужните 28 гласа „за“, а получи подкрепата на 17 общински съветници.

„Ние не искаме конфронтация с никого. Подаваме ръка на всички, независимо от действията им до  момента. Няма да предприемаме до сесията нищо негативно. Напротив, ще се стараем да убедим обществото в правотата на нашите намерения“, каза Николай Нейчев.

Съобщи, че днес са внесени в Общината искания за 14 различни помещения, в случай, че сградата за бившето ДОУ „Дора Габе“ отново не бъде дадена на читалището.

„Ако не ни бъде дадена тази сграда до началото на творческия сезон ние искаме за тези 14 видя дейности да ни бъде осигурени помещения – компютърна школа, за репетиции и продукции на рок групи и поп школа „Стефка Оникян“, за школи по фотография и астрономия, физкултурен салон за тренировки на спортовете карате, бокс, художествена гимнастика, тенис на маса, бадминтон, футбол, за школа по изобразително изкуство, съвместно с Дружеството на художници, за литературен клуб, съвместно със Сдружението на писателите, за езикова школа по чужди езици, за репетиции и представления на фолклорен танцов ансамбъл, за детски куклен театър, за детска музикална школа – пиано, китара, барабани и други, школа за духови инструменти – 7 различни класа, за фолклорен център „Калинка Вълчева“ – за занимания по кавал, гайда, гъдулка, тамбура, акордеон, народно пеене, зала за репетиции за детски духов оркестър, за репетиции и представления на детска любителска театрална група.

В случай, че сградата на СОУ „Дора Габе“ отново не ни бъде дадена, искаме да подсигурим помещения за новия творчески сезон“, каза Николай Нейчев.

Той обясни, че школите са сформирани, имат определени преподаватели, но не са набрани деца и не извършват дейност, тъй като няма помещения.

Нейчев обясни пред журналистите, че засега функционира рок група, която репетира на последния етаж в ПМГ „Иван Вазов“ и е участвала в „Добрич Мези“, организиран е бил и летен лагер за 19 деца.

Най-позитивното е, че някой иска да поеме отговорност, да му се даде шанс и това може да се контролира, каза Милен Кадикянов. По думите му, някой има желание да свърши нещо добро и не може да го направи поради липсата на тази възможност.

На пресконференцията бе  оповестено, че предстои да се организира подписка сред гражданите на Добрич, дали подкрепят с решение на Общински съвет да бъде предоставена на НЧ „Добрич 2017“ сградата на бившето СОУ „Дора Габе“. След това тя ще бъде представена в София по централите на политическите партии, които са представени в Общинския съвет, както и пред Министерството на културата, каза още Николай Нейчев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *