Водещи новини - дясно Добричка Култура Регионални - начална

Пет специални награди на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа”

Пет специални награди връчиха на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, който се проведе на 30 юни на сцените на читалищата в Стожер, Стефаново, Бранище, Победа и Дончево, съобщиха органзаторите от Община Добричка. В него участваха над 2700 изпълнители от България, Украйна и Румъния.

Най-малкият участник бе 4-годишната Йоанна Лазарова от Варна. Тя е сред отличените индивидуални изпълнители на първа естрада.

Над 150-годишен Буенешки костюм от село Стралджа, Ямболско, спечели отличието за най-красива автентична носия на събора, което се присъжда за първи път. Женската носия, тъкана ръчно на стан, е празнична премяна за Връбница и Лазаровден. Най-красива е буенешката шапка със сребърни накити и цветя, посочват организаторите на събора.

За специалната награда на кмета – плакет, журиращите оцениха участниците по няколко критерия: за дългогодишен принос в опазване и предаване на фолклорното и културно наследство на община Добричка в категориите: танцови състави, певчески групи, инструменталисти, индивидуални изпълнители; за изключително представяне на 50-тия фолклорен събор Дебрене 2018г. и през всичките години от създаването му; за Изключително изпълнение на 50-тия фолклорен събор Дебрене 2018г. на изпълнители от община Добричка;

Носители на Специалната награда на кмета тази година са:

НЧ „Просвета 1940 г.” – с. Царевец, детска певческа група „Каралезче”;

НЧ „Свобода 1940” – с. Стожер;

НЧ „Гео Милев 1940” – с. Житница;

ФТГ „Фолклорна магия“ – с. Стефан Караджа;

Йовка и Иван Маневи – с. Смолница.

Вижте пълния списък на наградените:

Наградени на фестивала Песни и танци от слънчева Добруджа

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *