Балчик Култура Регионални - начална

Кинофестивалът “В Двореца” изпраща три ленти за Оскарите

След 7 дни, изпълнени със 154 кратки филма от цял свят, пъстра музикална програма на открито, лекции на гостуващи експерти, срещи на киноиндустрията и т.н., фестивалът на късометражното кино “В Двореца” в Балчик (In The Palace International Short Film Festival) обяви фаворитите от празничното си 15-о издание.

Тази година форумът беше одобрен официално от Филмовата академия в САЩ, да изпраща своите победители, за разглеждане от комисията за наградите „Оскар“. Подобно признание е без аналог в историята на българската филмова индустрия и ще разкрие големи възможности пред 3 продукции.

Най-добрият роден късометражен филм „Банго Васил“ на Милен Витанов ще е първият, имащ възможност да влезе в селекцията на 91-ото издание на Оскарите. Впечатляващата анимация успя да спечели журито с интересната си история, както и намигването към актуалните проблеми за расовата дискриминация. Заедно с него към комисията на Филмовата академия ще се насочи и отличеният в категорията за най-добър анимационен филм от международната селекция – “Confino” на Нико Бономоло от Италия, както и ирландският “Wave”, спечелил приза за най-добър късометражен филм в надпреварата в Балчик.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *