Култура

БАН гостува с изложба в читалище “Йордан Йовков” в Добрич

Изложба „Българският принос към културно-историческото многообразие на обединена Европа“ ще посреща от утре посетители във фоайето на читалище „Йордан Йовков“.

Тя е организирана от народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ и Регионален академичен център на БАН. Експозицията е дело на Научния архив към БАН. Представя избрана част от голямото художествено-документално наследство на Академията.

Представени са 22 платна, като акцентът съвсем естествено е поставен върху 9 май 1950 г. – известната декларация на Робер Шуман, която поставя началото на европейското обединение, а през 1985 г. официално датата е обявена за Ден на Европа.

Експозицията показва различни документи – ръкописи на трудове, дневници и спомени на наши учени, държавници, общественици и творци. Показани са части от запазените ръкописи на известните наши писатели и поети Иван Вазов, Пенчо Славейков, Алеко Константинов, Пейо Яворов, д-р Кръстьо Кръстев и др. Пъстрата документалната мозайка включва и редица маслени картини, акварели, скици, карикатури, фотографии, карти и др., съхранявани в архива на БАН. Специално място е отделено на уникалния художествено-документален архив на австро-унгарския пътешественик и художник Феликс Каниц, дарен на Академията през 1929 и 1936 г. Тази картина се допълва от всякакъв вид стари карти, ноти, партитури, грамоти, афиши и др. Всички те илюстрират приноса на Академията за научното и културното издигане и приобщаване на страната ни към европейската общност.

Изложбата ще посреща посетители от 4 юли до края на месец август всеки делничен ден във фоайето на читалище „Йордан Йовков“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *