Общество

Тръгна ли си циклонът и дойде ли вече лятото?

Тръгна ли си средиземноморският циклон – причина за дъждовното и хладно за периода време през последните дни на юни, и завръща ли се вече лятото? Отговор на тези въпроси даде Анастасия Стойчева от Института по метеорология и хидрология, в своя прогноза пред NOVA ТВ.

“Т.н. бавнодвижещ се Средиземноморски циклон преминал през територията на страната ни в последната седмица на юни, категорично се изнесе на север от България. С него си заминаха и валежите в количествата, каквито наблюдавахме през последните дни – 50, 60 и на места дори над 90 л/м².

От началото на седмицата, започва и повишение на температурите, като дневните през първата половина на юли, ще са между 24° -27°, а нощните в интервала 15° – 18°. Горещото време ще се настани над страната през последната десетдневка на месеца, с показания от 29° – 35°, а на места ще достигнат до 39°.

Валежите ще през юли ще са съсредоточени в средата на месеца, като по-интензивни ще бъдат над западна и централна България. По черноморието, превалявания ще има главно в следобедните часове и то на отделни места, без сериозни количества. Екстремни за периода ще останат единствено температурните стойности, който могат да се доближат в отделни райони до максималните, измервани до момента (42° – 44°).

Температурата на морската вода ще остане нормалните граници за сезона (25° – 27°).

Прогнозна графика – НИМХ

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *