Бизнес Водещи новини

Данъчните започнаха масирани проверки по Северното Черноморие

С настъпването на активния летен сезон НАП засили контрола за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по Северното Черноморие, съобщиха от Приходната агенция. В основната си част оперативните проверки се извършват от екипи на Главна дирекция „Фискален контрол“, като в проверките ще се включат и командировани служители от вътрешността на страната. Контролът ще бъде денонощен, включително и през почивните дни.

През целия летен сезон звеното за дистанционно наблюдение на касовите апарати в НАП Варна ще оказва съдействие на проверяващите. Софтуерът на приходната агенция сравнява приходите на търговците от всеки икономически бранш и в зависимост от територията на която се намира обектът посочва онези от тях, чийто приходи значително се различават от средните за дейността или региона. Ако търговецът не издава касови бележки,  попада в група на рискови обекти, които задължително се проверяват от инспекторите. Чрез системата за дистанционна връзка с НАП се следят оборотите на 7223 касови апарата на обекти в Добрич. Под дистанционно наблюдение на системата са и 3073 касови апарата в Балчик и Албена, 1177 в Каварна и 376 апарата в Шабла.

Основната цел на масираните проверки по Северното Черноморие е да се постигне трайна промяна на поведението на търговците към доброволно спазване на данъчното законодателство и реално отчитане на оборотите.

Освен  дистанционното наблюдение на фискалните устройства, ще се извършват и преки наблюдения на обектите по способа за “таен клиент“. Ще бъдат проверявани ресторанти, барчета, магазини, борси, тържища, хотели и масови културни и спортни мероприятия както по Черноморието, така и в целия регион. Освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец.

От НАП Добрич напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение. Поискването и съхранението на фискален бон е много важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било силно затруднено, допълват от приходната администрация.

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.