Водещи новини Добричка Култура Регионални - начална

4-годишна превзе сцената на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” (снимки)

4-годишната Йоанна Лазарова завладя публиката и участници в читалището в село Стожер още щом запя „Мило ми е, мамо, драго ми е, татко, в Добруджа да ида”. Двете изпълнения на талантливото момиченце бяха бурно аплодирани.

Йоанна е от Варна и бе най-малкият участник в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа”, чието 50-о юбилейно издание се провежда днес. Най-възрастните участници са над 85-годишни.

Поради дъждовното време тази година той не се проведе на обичайното си място – в местността Славната канара край Дебрене, а в читалищата в селата Стожер, Стефаново, Дончево, Бранище, Победа.

Празникът на Община Добричка бе открит от кмета инж. Тошко Петков. В словото си той посочи, че фолклорният събор е записан в Националния културен календар и вече пет десетилетия е нашият досег с безценната съкровищница на народното творчество.

„Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, с който всяка година в края на юни отбелязваме празника на Община Добричка е своеобразен апотеоз на съхраненото през годините народно творчество. „Вашето изкуство продължава и развива на ново равнище богатите традиции на народните майстори – певци, инструменталисти и танцьори. Това изкуство чрез българските мелодии и ритми вдъхва уважение и преклонение пред народния гений, буди благородни чувства към нашата национална самобитност, дава незаменими импулси за творчество. Всяка поредна година фолклорният събор печели все повече почитатели, защото е прекрасна възможност  за артистична изява и досег до безценното ни фолклорно наследство”, каза още в словото си кметът инж. Тошко Петков.

В поздравителен адрес от президента Румен Радев се казва, че юбилейното издание на “Песни и танци от слънчева Добруджа” е свидетелство за живия български дух, за почитта и уважението към традициите. „Съборът е част от културната съкровищница на Добруджа и мост между миналото и бъдещето. Гордейте се с него!”, пожелава държавният глава.

Официални гости на откриването, което се състоя в читалището в с. Стожер, бяха народните представители Даниела Димитрова, Даниел Петков и д-р Хасан Адемов, зам.-областният управител Живко Желязков, председателят на Общинския съвет Донко Марев, общински съветници, кметове на населени места.

Гости на празника бяха също кметовете на селата Каменка и Бановка в Украйна, както и представители на побратимената община Кумпана, Румъния. 

Юбилейното 50-о издание на събора бе открито от бесарабски българчета от танцовия ансамбъл “Колорит”, които изпълниха добруджански ритми. Кметът на село Каменка Иван Лефтеров сподели, че в селото, което наброява 3500 жители, всяка година се раждат по около 50 деца. Над 120 са младежите, които танцуват в ансамбъл „Колорит” и учат български фолклор. “Пазим българския фолклор по-жив и от вас”, споделя кметът, въодушевен от прекрасното изпълнение на децата.

В събора участват и групата за обичаи “Радослав” от град Днипро, самодейци от Двореца на културата в Измаил, детският вокален колектив “Весели дзвиночки” от село Чабан, Киевски район – всичките от Украйна.

Около 2700 участници от цялата страна и чужбина показаха своите умения като певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания. Те се представиха на сцените в пет села от община Добричка с изпълнения на автентичен и обработен български фолклор.
Във фолклорната проява се представиха 82 певчески групи, 22 танцови състава, 9 групи за обичаи, над 80 индивидуални изпълнители и 13 индивидуални изпълнители-инструменталисти. 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.