Водещи новини Култура Тервел

Първият паметник на хан Тервел е открит преди …25 години в Тервел

Първият паметник на хан Тервел у нас не е открит на 28 юни 2018 година, както обявиха всички национални медии по повод монумента в Свети Влас, издигнат по инициатива на бизнесмените Йордан и Динко Диневи и открит от вицепремиера  Валери Симеонов.

Всъщност, първият паметник на хан Тервел в България е открит преди 25 години в Тервел и изглежда малко по-различно. Автори са Валентин Старчев и арх. Владимир Роменски. Това напомни в социалната мрежа синът на скулптора Камен Старчев.

По информация на община Тервел, името на гордия български владетел добруджанският град приема през 1942 година.

През 1993 година е построен паметник на хан Тервел в центъра на града, изработен от проф.д-р Валентин Старчев.

Той произхожда от виден резбарски род. Завършва ВИИИ „Николай Павлович“ (Художествената академия) в София през 1959 г. в класа на проф. Марко Марков. Работи в много жанрове на изобразителното изкуство, но е известен най-вече с монументалната си пластика. През 1961 г печели ІІ награда на І-та младежка изложба с композицията – „Борци“, откупена от Русенската галерия. От 1964 г. преподава моделиране в катедра „Рисуване“ на Архитектурния факултет във ВИАС, доцент (1976) и професор (1982). От 1985 г. е ръководител на катедра „Рисуване и моделиране“. Член на Управителния съвет на Съюза на българските художници от 1979 г.

Творчеството му обхваща кавалетна скулптура, декоративни и монументални композиции в синтез с архитектурата, портрети, ордени, монети.

Автор е на много паметници и монументални творби, сред които паметникът „1300 години България“ пред НДК в София (1981), паметника на хан Тервел – гр. Тервел, Паметник „Раненият Пегас“ в памет на загиналите български писатели пред СБП, София, Паметник на Пенчо Славейков (бюст) – гр. Брунате, Италия, Паметник на Капитан Петко войвода (бюст) на Алеята на Гарибалдийците в Рим, Паметник на митрополит Методи Кусев – гр. Стара Загора, Паметник на Васил Левски (бюст) – гр. Цариброд (Димитровград), Сърбия и други.

Негови кавалетни творби са в галерии в цял свят, включително притежание на Ватикана, кралската сбирка в Мадрид и др.

В колектив Старчев е автор на монетата „Св. Климент Охридски“ и на ордените „Стара планина“ и „13 века България“.

Related Posts

  1. Димитър says:

    Паметникът на хан Тервел в гр. Тервел е изграден не през 1993, а още през 1986-87 година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.