Водещи новини - дясно Крими

В ареста остава мотоциклетистът, който в Добрич уби пешеходец и избяга

Окръжен съд – Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 22-годишния Р.К., разследван за причинена по непредпазливост смърт на пътя, съобщиха от пресцентъра на съда. Младежът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Първо РУ на МВР – Добрич за това, че на 23 юни т.г., в Добрич, по ул.“Хр.Ботев“ на кръстовището с ул.“Гривица“, при управление на мотоциклет „Сузуки“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 66-годишен пешеходец. Според обвинението младежът е извършил деянието след употреба на наркотично вещество – канабис и без да има необходимата правоспособност, като след инцидента е избягал от местопроизшествието.

В проведено съдебно заседание защитникът на младежа изрази становище, че не са налице предпоставките за задържане под стража и поиска по-лека мярка за неотклонение – „домашен арест“. Представителят на прокуратурата настоя обвиняемият да бъде задържан под стража.

Окръжният съд наложи на 22-годишния най-тежката мярка за процесуална принуда, след като прецени, че в данните по делото има достатъчно доказателства за неговата съпричастност към извършеното тежко престъпление, което се наказва с “лишаване от свобода“ от 3 до 15 години. Съдът счете, че с оглед на предвиденото в закона наказание, съществува реална опасност обвиняемият да се укрие с цел избягване на евентуална бъдеща наказателна репресия.

В мотивите за определението си съдът посочва високата обществена опасност на разследваното престъпление, факта, че младежът е управлявал мотоциклет без да има необходимата правоспособност и след приемане на наркотично вещество, както и обвинението, че е избягал от местопроизшествието без да окаже помощ на пострадалия и без да подаде сигнал за станалото.

22-годишният е с чисто съдебно минало и срещу него не се водят други наказателни производства, но от приложена по делото справка е видно, че той вече е бил наказван по административен ред за шофиране без книжка, коментира още съдът.

Предвид изложеното Окръжният съд прецени, че трябва да постанови спрямо обвиняемия мярка за неотклонение ” задържане под стажа“.

Съдебният акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.