Каварна Регионални - начална Туризъм

Кметът на Каварна: Не искаме бетон на Болата

„Ние не искаме бетон на Болата. Ние искаме свободен достъп до този плаж и осигуряване на сигурност и нормални условия за всички, които са го избрали за своята почивка. Защото, в последните две години там такива липсваха – и условия, и сигурност“, заяви пред журналисти кметът на Каварна Нина Ставрева.

Тя припомни, че процедурата по намаляване на площта на резерват „Калиакра“ с паркинга на нос Калиакра и плаж Болата е стартирала още през миналата година. Предложението на Община Каварна бе предложено плаж Болата да стане част от защитена местност Степите. В началото на месец юни заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов бе публикувана в Държавен вестник.

В законодателството ясно и категорично е разписано какви са ограничителните мерки на такива зони. В защитена местност строителство не се разрешава. Затова и направихме нашето предложение, посочи Нина Ставрева.

„Но, важното тук, е, че Община Каварна иска плаж Болата да остане девствен и такъв какъвто е. Единственото, за което се борихме, е достъпът до него да е свободен, да има нормални условия и сигурност за хората“, каза кметът.

Тя обясни също, че фактът, че плаж Болата вече не е част от резерват Калиакра, не го предоставя на Община Каварна. Тя не го стопанисва и не го управлява.

„Плажът е в юрисдикцията на Министерството на туризма. Така че, за да има чадъри и шезлонги, на този плаж трябва да се мине по процедурата по отдаването му под наем, която ще бъде проведена от Министерство на туризма.

Има уверение от областна администрация Добрич, че тази година там  ще бъде осигурена водно-спасителна дейност. Община Каварна има ангажимент с почистването на района.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.