Водещи новини - дясно Общество

Жълт код за валежи и гръмотевици е обявен за област Добрич

За 26 юни, вторник, в област Добрич е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевици, съобщават от НИМХ при БАН.

Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Количества 20-30 л/кв.м, но на места ще са за кратко време.

Край морето следобед се очаква усилване на вятъра от североизток с пориви до 15-20 м/сек (7-8 бала по Бофорт).

От 26-ти юни до 1-ви юли ще се създаде трайна обстановка, при която с прекъсвания ще вали дъжд. На 26-ти вечерта и през нощта срещу 27-ми ще има развитие на мощна облачност и съответно гръмотевични бури и усилвания на вятъра, възможни градушки, през този период се очакват и най-интензивните и значителни по количество валежи. Сумата на валежите на много места ще надхвърля 50 л/кв.м.

Екипи на пожарната и местните власти вече извършват постоянно наблюдение на реките и язовирите в Югоизточна България. Причината – очакваните сериозни порои в следващите два-три дни. Главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”:

“Очакват се валежи, на места от 10-20 литра на кв. м. до 50-60 литра на кв. м. Възможно е да има и зони с валежи с интензивност над 60-70 литра на кв. м.”

От дирекцията обясняват и как да се действа при евентуално наводнение:

“Когато хората се намират в обществени сгради да спазват много стриктно указанията на хората, които ще се грижат за тяхната безопасност.”

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.