Балчик Регионални - начална Спорт Туризъм

Албена става Европейски курорт на спорта за 2019 г.

За първи път се обявява Европейски курорт на спорта и за 2019 година това е Албена, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на туристическата компания Красимир Станев. Така през своята 50-а годишнина курортът ще бъде европейска столица на спорта.

“Смятам, че с пълно основание заслужаваме тази награда, тъй като спортът съставлява голяма част от нашето предлагане”, каза още той.

Преди дни ръководството на Албена е приело концепцията, подготвена от новия мениджър по спорта Ервин Линдбихлер.

Тя е многообхватна, визира традиционните до момента спортове, като футбол, тенис, тенис на маса. Но, силно акцентира и на плажните спортове – нещо, което беше позабравено при нас. Навлизаме и в спортове като голф. Проектираме и нова модерна конна база, която е извън Албена, посочи Красимир Станев.

До момента 7 % от приходите на Албена се формират от спортни дейности. Прогнозата е този процент през следващите три години да достигне до 15%.

“Най-новото в концепцията е, че фокусът ще е не само върху провеждането на крупни спортни прояви, организирани от външни организации на територията на Албена, а вниманието се фокусира върху туриста на Албена. Целта е той да влезе в спортни дейности, съревнования,  състезания, организирани основно от Албена. По този начин спортът да не бъде предмет само на ограничен брой хора, които идват специално за това, а за всички тези 140-150 хиляди души, които идват на почивка в Албена. Разбира се, не си представяме, че 140 000 души веднага ще заиграят тенис в Албена, но, колкото повече участват в такъв вид организирани на място съревнования, толкова по-щастливи, укрепнали и доволни те ще си отиват и гаранцията да се върнат е още по-голяма”, добави изпълнителният директор.

Освен това, туроператорска фирма на Албена в Дюселдорф се е специализирала в набирането на непрофесионални клубни тимове, които да почиват в Албена.

“През следващите няколко години спортът, заедно с културната ни програма, ще бъдат в центъра на вниманието на нашата публика”, посочи Красимир Станев.

ACES определя столици, градове и малки градове на спорта от 2000 г., но от идната година вече ще включва и новата титла – Европейски курорт на спорта.

ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за оброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.