Каварна Общество

Актьорът Николай Урумов подкрепя жителите на Българево

Дни преди сесията на Общинския съвет в Каварна актьорът Николай Урумов излезе с изявление в социалната мрежа. С него той призовава жителите на село Българево да присъстват на следващото заседание на местния парламент.

В него той казва:

„Здравейте скъпи мои Приятели, мои горди и достойни Българевци!

За пръв път пиша тук. Иначе следя редовно това което пишете вие, снимките, които споделяте и виждам, познати усмихнати лица, красива природа и остроумни коментари и много ви се радвам!

Всеки път, когато се връщам в село, наред с радостта, ме наляга и тъга, като чувам камбаната да бие, като мина покрай запуснатото и обезлюдено училище, като видя празния двор на детската градина, който някога бе изпълнен с глъчка, като видя порутения покрив на фурната и затворените празни магазинчета, заведения, дискотека…

Няма ги вече огромният брой деца, яхнали колелетата, да фучат по центъра или да се нижат на кервани към плажа….Селото се обезлюдява, бавно умира, заедно с колоритните си и остроумни обитатели!

Сигурен съм, че и на вас ви е мъчно!
И като всеки загрижен и обичащ родното си място човек, се питам защо се стигна до тук, някаква прокоба ли е това? И, не е вярно, че навсякъде е така! Селцата, които са били малки, още преди промените с по сто-двеста-триста души, това е предопределено, но с такива големи, като нашето Българево, не е така! Обикалям страната покрай театъра и киното и виждам, че големите села, а има и с по две-три-пет хиляди души, колкото са и били, са все още живи! Защо?

Ами, защото имат поминък! Защото хората са будни, отстояли са си правото да имат работа, да печелят и да могат да отглеждат и изхранват децата си без притеснение и несигурност! И, затова са останали! Затова в училищата има деца, а старците са седнали на дернек и си спомнят весели истории, затова селата им са живи и пулсират нощем!
Можем ли да променим това? Можем!
Как?
Ами като се създадат работни места и поминък. Като се върнат децата и внуците ,които са тръгнали по големите градове и в чужбина да търсят препитание, като дойдат нови хора и влеят живец, и селото отново започне да диша!
Как да стане това?
Ами, знаете го землището, осеяно с нивички между селото и морето.То е много ниска девета категория, неплодородната земя ! Но, пък с прекрасна панорама и природа! Няма значение дали имате земя там или не! Ако това землище влезе в рамките на новия устройствен план, който се подготвя и, чието обсъждане в Община Каварна предстои, тогава там ще се изградят природосъобразни туристически комплекси, които ще осигурят работа и за млади и за стари, докато се изграждат и след това! Защото, я си спомнете препълнените с работници, готвачи, бармани, сервитьори, камариерки, администраторки, икономисти …. автобуси , които тръгваха с грохот всяка сутрин за Албена и Русалка! Сега вече това ще е тук!

Затова, нека на 26 юни,вторник, в 14:00 часа да бъдем всички в Общината в Каварна и да отстояваме правото си на живот!
Нека бъдем много и единни!
Иначе как един ден ще се изправим пред паметта на дедите си, на родителите си и с каква съвест ще ги помолим за прошка, че сме оставили и допуснали завещаното ни от тях Българево да умре?!

Обичам ви!”, се казва още в писмото на актьора Николай Урумов.

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.