Водещи новини Общество

Прекратиха делото за екстрадирането на Желяз Андреев в САЩ

Българският гражданин Желяз Андреев вече е свободен и не е застрашен от екстрадиране в САЩ, съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

Той информира, че е прекратена преписката за екстрадиране на 29-годишния добричлия. Причината е изтичане на предвидения в Закона за екстрадацията и европейската заповед за арест срок за представяне от искащата държава на документи. Такива не са постъпили от властите на САЩ.

Освен това, на 11 май изтече и 60-дневния срок на мярката за неотклонение „подписка“, която бе определена от Окръжния съд в Добрич за Желяз Андреев.

Въз основа на това Окръжна прокуратура е отменила мярката за неотклонение и прекратила преписката за екстрадиране на Желяз Андреев, съобщи още прокурор Пламен Николов.

Желяз Андреев бе арестуван в Добрич на 7 април и в продължение на няколко дни делеше една килия с петима арестанти. Той бе издирван въз основа Заповед за арест, издадена на 21.10.2016г. от Областен съд на Южен окръг Флорида, САЩ, по обвинения в „Заговор за нарушаване на Федерален закон и измама на държавата“ и „Износ и опит за износ на стоки към страна под ембарго – в шест случая“, квалифицирани като престъпления, наказуеми по законите на САЩ с лишаване от свобода до пет, респективно – до двадесет години. Арестът на Андреев е във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях, сред които и Желяз Андреев, са българи. Всички те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност. За случаят стана известно през март 2017 г., когато прокуратурата Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан. Според разследването Араш Каби, който има два паспорта – ирански и френски, е управлявал регистрираната в Маями компания за търговия на части за електрониката, авиацията и нефтодобива AW Tronics. През декември 2017 г. братятята Каби и сестра им се признават за виновни и са осъдени съответно на 2 години за братята Каби и 13 месеца за сестра им.

Арестът на Желяз Андреев бе последван от протести, както в Добрич, така и на други места в страната. Институциите също се заеха с казуса. Започнаха преговори между България и САЩ. Въпросът бе поставен от премиера Бойко Борисов пред министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, при посещението му в София.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.