Генерал Тошево Общество

Активизират отстрела на дива свиня заради опасността от африканска чума

Среща за изпълнение на мерките за предотвратяване разпространението на африканска чума по дивите свине се проведе в  залата на община Генерал Тошево, съобщиха от Североизточното държавно предприятие.

Идициативата за събирането е на директора на СИДП инж. Веселин Нинов. Присъстваха още кметът на общината Валентин Димитров, зам.-кметът Деян Димитров, директорът на РДГ-Варна Тодор Гичев, директорът на ДГС-Генерал Тошево инж. Йорданка Найденова, зам.-директорът на стопанството инж. Димитър Иванов, ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов, официалният ветеринарен лекар на общината д-р Галина Савова,  специалистът по ловно стопанство на Сдружение „Дружество на ловците и риболовците-Генерал Тошево“ Бранимир Димитров и над 30 председатели на ловни дружини от Сдружение „хан Телериг 2010“ и Сдружение „Дружество на ловците и риболовците-Генерал Тошево“.

Целта на срещата бе да се набележат дейнствия за предпазване от африканската чума по свинете и да бъдат ограничени максимално щетите, ако заболяването стигне наша територия.

Смъртността при тази болест надхвърля 90% и всички ние трябва да предприемем бързи и адекватни мерки, за да се справим по най-добрия начин,  каза по време на срещата инж. Веселин Нинов. Той обясни на ловците, че през миналата седмица е проведена среща в МЗХГ, на която е станало ясно, че в околностите на румънския град Тулча вече са регистрирани случаи на африканска чума по свинете и една от най-важните мерки за справяне със създалата се ситуация е драстично намаляване на популацията на дивата свиня. Това трябва да стане чрез засилване на индивидуалния лов и ловците не трябва да се притесняват, дори и да изпълнят плана си за годишен отстрел преди месец октомври, защото през тази година ограничения за броя на отстреляните свине няма да има, тоест по никакъв начин няма да се ограничават и броя на разрешителните за групов лов на дива свиня.

От една година си говорим за болестта и пораженията от нея, но ето че тя вече чука на вратата ни. Рискът за нас е много голям, защото ни  дели сухоземна граница и най-важното в момента е да намалим драстично популацията на дивата свиня, каза директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.

Единственото правилно решение в момента е броят на дивите свине да се сведе до минимум, така както направиха в Германия. Ако чумата мине през страната ни, загубите ще са големи, не само при дивите животни, но и при тези, които се отглеждат във фермите. Ако това се случи държавата ще трябва да плати на свиневъдите големи суми за обезщетения, така че всички заедно трябва да направим така, че да ограничим щетите, допълни инж. Веселин Нинов.

Д-р Галина Савова обясни на ловците как могат да различат болестта. Тя каза какви проби трябва да се вземат от всяко отстреляно животно и защо е важно това да се прави. Болестта не е заразна за хората, но животните, които са носители са с отслабен имунитет, заразяват се и с други болести, като част от тях могат да бъдат опасни за тези, които консумират неизследвано месо. Д-р Савова помоли ловците да посочват точното място, на което е отстреляно животното, за да може, ако се открие заразено прасе, да се направят в района зони /в рамките на 3 км., 10 км. и 40 км./, в които да се проследява състоянието на другите животни и да не се ловува. Бранимир Димитров от Сдружение „Дружество на ловците и риболовците-Генерал Тошево“ обеща на всяко разрешително за лов, което се издава, да бъдат написани пробите, които трябва да се вземат от всяко едно животно.

По време на срещата се взе решение в близките дни да бъде организиран курс за подборен отстрел на дива свиня, за да може повече хора да участват в лова и популацията на дивата свиня в района да бъде намалена възможно най-бързо. В момента около 30% от ловците на територията на ДГС-Генерал Тошево могат да участват в подборен отстрел, но част от присъстващите на срещата обявиха, че имат желание да изкарат такъв курс и да се включат по-активно в лова.

От 40 години съм ловец, но за първи път държавата се обръща към нас, има нужда от нас и ние всички ще се отзовем. Трябва да създадем добра организация и да направим това, което се иска от нас. Колкото по-рано се организираме, толкова по-добре! Ще съдействаме за всичко, като решенията които ни се предлагат днес са най-доброто, което може да се направи и ние сме длъжни да го изпълним, това каза пред колегите си и гостите Керан Керанов, председател на една от ловните дружини. Думите бяха посрещнати с одобрение от всички ловци, за които вече е ясно, че опасността по африканската чума по свинете е реална и е дошло времето за действия, а не за приказки.

В края на срещата директорът на СИДП инж. Веселин Нинов благодари на всички участници, като им обеща, че на ловните сдружения ще бъде оказвана всякаква поискана от тях помощ, за да могат набелязаните мерки да се приложат възможно най-бързо и да дадат резултат.

Предстои подобни срещи да се проведат с всички ловни сдружения в обхвата на СИДП, като на първо място ще бъдат тези с ловците в районите, които граничат с Румъния.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.