Водещи новини - дясно Добрич Общество

Добрич да стане град на Българската бойна слава предлага Иво Пенчев

Предложение за обявяване на град Добрич за „Град на Българската бойна слава” е внесъл за предстоящото заседание на Общинския съвет неговият председател Иво Пенчев.

Той посочва, че град Добрич е символ на българското войнско майсторство и част от усилията на българския народ за национално освобождение.

„Едни от най-драматичните събития по време на Първата световна война за добруджанци са в началото на септември 1916 година. Тридневните кръвопролитни боеве за отбраната на Добрич са запечатани в съзнанието на съвременниците като Добричка епопея. Сражението е част от Първата световна война. В него части от III-та Българска армия отблъскват настъплението на румънци, руснаци и сърби и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.

Всички знаем, че Добричката епопея е символ на българската бойна слава и на героизма на българския войник, който мотивиран от справедливите си идеи за освобождаване на поробените си братя проявява чудеса от героизъм и себеотрицание за победата над противника. При Добрич българските войници за пръв път в новата история на България са принудени да се сражават срещу руски войски”, посочва Иво Пенчев.

Той предлага Общинският съвет да даде  съгласие град Добрич да бъде обявен за „Град на българската бойна слава”. Друго решение, което местният парламент се предвижда да вземе е, че възлага на Кмета на Община град Добрич да подготви необходимите документи и да се обърне към Президента на Република България, Народното събрание и Министерски съвет за издаване на Указ за обявяването на град Добрич за „Град на Българската бойна слава”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.