Общество Шабла

Завладяващите истории на българските черноморски фарове

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ събира на едно място завладяващите истории на българските черноморски фарове, съобщи радио Варна.

Книгата „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българското черноморско крайбрежие (1878 – 2018 ) е с автори директорът на Военноморския музей във Варна  Мариана Кръстева  и журналистът Атанас Панайотов и на 240 страници разказва любопитни факти за  най-старите ни навигационни съоръжения, за емблематичния фар с лика на „Св. Николай Чудотворец“ във Варна, за фара на нос Калиакра,  за фара на нос Емине, както и за най-северния български фар-Шабленския.

В продължение на година е проучено всичко, което не е било публикувано за фаровете по крайбрежието. Освен това авторите са проверили дали публикациите досега отговарят на истината. Панайотов разказа, че в публикациите се повтарят много грешки, много неща са неверни – грешни години, координати и др.
Според него, крайният резултат е добър и се е получило най-пълното досега издание в тази тематика. В книгата са описани над 60 средства за навигационно осигуряване, включително и фаровете.
Идеята е чрез книгата да се съхрани историята, “да не се рови по историята”. Книгата е илюстрирана с богат фотографски материал, информира БТА.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.