Водещи новини - дясно Добричка Култура Регионални - начална

Около 2700 ще са участниците в юбилейното издание на събора в Дебрене

Община Добричка подготвя 50 годишния юбилей на фолклорният събор “Песни и танци от слънчева Добруджа”, който ще се проведе на 30 юни в местността „Славната канара“ край село Дебрене, съобщиха от общинската администрация.

Около 2700 участници от цялата страна ще покажат  своите умения като певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания. Те ще изпълняват автентичен и обработен български фолклор.

Традиционни участници в годините са самодейци от областите Добрич, София, Шумен, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Ямбол, Варна. Те ще покажат своите умения като певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, и ще изпълняват автентичен български фолклор.

Във фолклорната проява ще се представят 82 певчески групи, 22 танцови състава, 9 групи за обичаи, над 80 индивидуални изпълнители и 13 индивидуални изпълнители инструменталисти.

За първи път на фолклорния събор ще се даде възможност за участие и на изпълнители на обработен фолклор. Тази година на събора ще се представят и няколко състава и детски групи от Украйна.

Тази година броят на участниците деца и ученици е по-голям.

Поздрав към участниците при откриването на събора ще отправят  Детски танцов състав към Народно читалище „Христо Ботев-1941г.“ село Батово, община Добричка.

За първи път в рамките на фестивала, като отделен модул, ще бъде организиран конкурс „Най-красива народна носия“. В него под формата на ревю ще се представят автентични народни носии. Участниците трябва да представят кратко описание на носиите, от коя област са, начина на изработването им и други интересни факти за тях.

Изпълненията на участниците ще се оценяват от жури, включващо специалисти фолклористи-композитори, хореографи, етнографи и др.

Ще бъде организирана алея на занаятите, където ще се представят традиционни за българския бит и култура занаяти. Част от цялостната празнична атмосфера ще бъдат и разположените в местността търговски павилиони и търговски обекти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.