Бизнес Водещи новини

1,1 милиона яйца от фермата в Дончево са изтеглени от магазините

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото с. Дончево.

Консумацията на яйца и месо от птиците не е вредна за човешкото здраве, но се изтеглят от пазара, за да се ограничи заразата.

Щамът на птичи грип не е опасен за здравето на хората и не предизвиква заболяване – както при консумация на месо, така и на яйцата, заяви пред БНТ д-р Райна Иванова от Българската агенция за безопасност на храните. Яйцата се изтеглят от пазара с цел да се ограничи заболяването.

Яйцата са маркирани с номер 2BG08001 и 3BG08001, а опаковките са маркирани с номер 0819001.

Яйцата са разпространени по цялата страна, но магазините и складовете са установени, заяви д-р Иванова. Веднага след установяването на заразата е установен безопасен периметър.

Навсякъде в страната се вземат превантивни мерки, изтъкна д-р Иванова.

„Извършват се периодични клинични прегледи на птиците. Собствениците са задължени да извършват лабораторни изследвания на птиците си, които се проверяват”, каза още д-р Райна Иванова, БАБХ..

Засегнатите птици от фермата ще бъдат умъртвени по хуманен начин, за да не се разпространи заболяването. Изтеглените яйца са около 1,1 милиона.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.