Генерал Тошево Образование Регионални - начална

Сбъдната мечта за ученик от Ген. Тошево – ще учи физика при Теодосий Теодосиев

Професионална гимназия по земеделие “Тодор Рачински” в Генерал Тошево реализира поредната мечта на свой ученик, съобщиха от учебното заведение.

През юли десетокласникът Георги Костов ще участва в лагер-школа по Приложна математика и физика в село Оряховица с преподавател физика Теодосий Теодосиев. Обучението ще се осъществи в базата на световно известния български физик проф. Минко Балкански, посочват от учебното заведение. И допълват, че гимназията винаги е поощрявала искащите и можещите ученици.

Проф. Минко Балкански е считан е за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Понастоящем е сред най-богатите българи в чужбина, френски гражданин, живее в Париж. Развива широка благотворителна дейност.

Той създава Национален институт за образование в с. Оряховица, открит през 2006 г. Цел на лагер-школите е подготовката на ученици от и чужбина за участие в национални и международни и състезания по физика, както и изпреварваща за успешно следване в елитни висши учебни по природни, технически и компютърни науки. Предвид големия интерес, кандидатите се подбират, според показани успехи на национални и международни състезания и олимпиади по физика, астрономия, математика, информатика и други природни науки.

Теодосий Теодосиев ежегодно подготвя по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика. Носител е на множество награди и отличия: орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен, три пъти награди „Св. Неофит Рилски“, награда „Райна Кандева“, двукратно наградата на фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, награди от Физическия факултет на СУ Св.Климент Охридски за най–много приети студенти, единствен учител в България, награден с почетен диплом от Българския парламент. За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България, Т. Теодосиев е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на родния си град Казанлък.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.