Бизнес Водещи новини

Избират изпълнител за ремонта на хотел „Москва” в центъра на Добрич

Тече конкурс за избор на фирмата, която ще извърши ремонта на хотел „Москва” в центъра на Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на добричкия клон на търговската банка „ДБанк” Динчер Хаджиев. Очаква се до края на месеца изпълнителят да бъде избран.

Той информира, че вече е издадено строително разрешение за предстоящото реставриране на емблематичния в близкото минало сграда.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, имотът е собственост на търговската банка „ДБанк”, или по-точно на дъщерната й фирма „Д Имоти”. През 2011 година банката е го е придобила хотела и парокотелното срещу задължения на фирмата на Тодор Батков „Т. Б. консулт”.  След това са водени разговори с различни потенциални купувачи, но до сделка не се е стигнало.

Преди година собствеността е преминала към дружеството „Д Имоти”, което е създадено, за да стопанисва имотите, които банката придобива срещу задължения.

Проектът за ремонта на сградата, която е паметник на културата, е разработен от фирма от Русе с богат опит в тази сфера. Специалист-конструктор е преценил, че конструкцията на хотела е стабилна, обясни Динчер Хаджиев.

Очаква се в ремонта да бъдат инвестирани 1,5-2 млн. След направени анализи е решено на приземния етаж да има търговски обекти, а на горните етажи да се обособят жилищни апартаменти. Обмисляна е идеята за хотел, но е преценено, че тя не е перспективна, тъй като в непосредствена близост е хотел е ”България”.

На етаж ще има по четири апартамента, луксозно жилищно строителство. Те ще са предназначени за продажба. Те ще са с площ 120-130 кв. м. Предварителните разчети сочат, че себестойността на квадратен метър при ремонта ще е около 800 евро при средни стойности на пазара в Добрич от 350-400 евро. Според Хаджиев, цените за продажбата ще са 900-1000 евро за кв. м.

Емблематичната сграда е строена през 1913 година. През последните десетилетия тя смени няколко собственици, като през това време все повече се рушеше. Известно време имотът бе собственост на Димитър Желев Маринов. В края на януари 2009 г. бе сключена сделката за продажбата на имота и собственик стана “Т. Б. Консулт”. За сградата Тодор Батков тогава плати общо 816 394, 40 лв.

Динчер Хаджиев обясни, че през годините от хотел „Москва” е останала само фасадата.
Предишен собственик буквално я е „изтърбушил”. Покривът дори бил подготвен за поставяне на басейн. Напоследък там редовно се събират наркозависими.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.