Спорт

Ивелина Христова от Добрич с най-много медали на държавното първенство

Състезателката от шахматен клуб „Енергия 21” – Добрич Ивелина Христова имаше впечатляващо представяне на проведените в продължение на девет дни в Плевен държавни индивидуални първенства по трите дисциплини – класически, ускорен и блиц шахмат за момчета и момичета до 8 и 10 години за 2018 година, съобщи председателят на клуба Тодор Спиров.
В трите дисциплини участваха общо 101 състезатели от 23 шахматни клуба от цялата страната.
Шахматен клуб „Енергия 21“ участва с една състезателка до 10 г., която обаче направи добро впечатление. На база общото класиране състезателката на добричкия клуб Ивелина Христова, която е ученичка от ОУ „Христо Ботев“, убедително е на първа позиция с общо 18,5 точки.
В трите дисциплини на ДИП 2018 г. за момичета до 10 г. при много силна конкуренция постижението на Ивелина е впечатляващо – една купа, един златен медал по блиц и два сребърни медала по класически и ускорен шахмат.
На втора позиция с общо 17 точки е Боряна Аршинкова от ШК „НСА“ гр. София, с треньор Петър Рибаров от гр. Добрич, която се окичи с 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал. На трета позиция с общо 15,5 точки е държавната шампионка по класически шахмат Нора Рашева от ШК „Плевен 21“ гр. Плевен с 1 златен медал и 2 четвърти места.
В личните срещи Ивелина Христова спечели – 4 точки, Нора Рашева – 2,5 точки, Боряна Аршинкова – 1,5. Справката по още един друг показател, който неоснователно се отчита по-рядко е нивото на постижение или Performance. И в трите турнира този показател при Ивелина е над 1409 и достига до 1955.
Показателят е важен критерий за предварителната работа и дава ценна информация за това, как се развива нивото на шахматно мислене на състезателя, посочва Тодор Спиров.
Ивелина Христова бе изпреварена с половин точка в дисциплината „Класически шахмат”, където загуби срещата си с бъдещата шампионка Нора Рашева поради грешки в дебюта.
Треньорът на Ивелина Христова очаква възходящото развитие на момичето да достигне до нови шахматните висини.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.