Водещи новини Добрич Общество

“Добрич Mези” вече е в очакване на посетителите (снимки)

От 10 до 22 часа от утре до неделя, включително, в Добрич ще се проведе третото издание на Фестивалът на балканската култура и кулинария „Добрич Мези”. Шатрите и масите, както и атракционите вече са в района на скейт парка и очакват посетителите.

Тазгодишното издание на феста поставя като акцент в програмата и цялостната визия патриотизмът и любовта към българската история и култура, информират още организаторите.
За първи път е предвидено на фестивала да има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.

За най-малките посетители ще се предвижда „Училище за юнаци”, където децата ще се учат на безопасност на движението. Под формата на игра, те ще могат да се запознаят с бойната подготовка на едновремешните хайдути, ще научат как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел.

Момичетата пък ще се учат да тъкат на автентични станове или да плъстят вълна, а в модула „Познавам ли моята България” малчуганите ще научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности.
Всеки ден на сцената ще се провежда „Час по родолюбие” – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която взимат участие желаещи от публиката и победителят печели голяма награда.
В модула „Най-доброто от Добрич” отново на сцената ще се качат младите таланти на града, а вечер програмата ще завършва с големи концерти на любими балкански изпълнители.

Пътуващото читалище ще работи от сутрин до вечер с безплатната си експозиция, включваща униформата на българското опълчение, пушка каквато е носел Хаджи Димитър, револвер като на Левски и др. Изложба на фотографии, обиколила цяла Европа.

Звездите, които тази година ще изнесат концерти в различните вече, са сръбската певица Весна Змиянац, Аристос Константину от Гърция, Годжи и Криско.

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.