Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Кулинарна демонстрация и нова програма на ВУМ за студенти на български език представиха в Добрич

Двама от победителите в Националната кулинарна купа  - Шеф Якимов и Шеф Колев, представиха днес, в сградата на Висшето училище по мениджмънт - Добрич, техники в подготовка и представяне на избрана от тях рецепта - сезонна салата с праскови, лук, мус от сирене, гарнирана с прошуто и лавандула. Пред добрички студенти, кулинарни спецове от бизнеса и почитатели на кулинарното изкуство, шеф-инструкторите към Институт по кулинарни изкуства - Варна, Шеф Васил Якимов - класиран на първо място в секция „най-добър готвач на България“, и добричлията Шеф Калоян Колев - класиран заедно със своя отбор на 2-ро място в секция „най-добър кулинарен отбор“, демонстрираха със завиден професионализъм как могат да се комбинират сезонни продукти в една минималистично подготвена салата. Карамелизираният лук, в комбинация със свежа праскова, рукола, мус от сирене, прошуто, цвят от лавандула и слънчоглед, представени по подходящ начин интригуват по много интересен начин сетивата както на естетите, така и на непросветените в тайните на кулинарията. Във Варна, интересът към кулинарните курсове в академията е изключително голям, а и базата вече не ни е достатъчна, за това и обръщаме поглед към Добрич, за да инвестираме в изграждане на модерна и атрактивна инфраструктура, отговаряйки на увеличеното търсене в сферата на специалностите по кулинарни изкуства. Висшето училище има студенти в над 50 специалности, от почти всички кътчета по света. Една от причините за днешната презентационна демонстрация е новата ни програма по кулинарни изкуства на български език, чието обучение ще се провежда в Добрич. Паралелно с това върви и подготовката на новата ни база тук, която ще замести старата, посредством осъвременяване с най-висок клас оборудване и съответните специалисти като преподавателски състав. В новата програма е заложено стартиране на обучението за младежи и ученици на български език по време на първите два семестъра. Успоредно с това ще се изучава и интензивно английски, за да може след приключване на втори семестър, студентите да бъдат изпратени на стаж в едни от най-добрите ресторанти по света от категорията "Мишлен". Ние сме единственото място в Източна Европа, което е изпратило 90% от студентите си в ресторанти "Мишлен" 3,2 или една звезди. На английски език обучителнте ни програми са с цена €1500, но тези на български ще са на стойност €950, а за завършилите училища по туризъм цената ще бъде €700. Всички тези вложени средства се възстановяват много бързо, тъй като по време на стажуването си студентите получават средно между €900 и €1200 месечно. Цялостния завършек на базата ни в Добрич трябва да се приключи до края на месец септември - това заяви Павел Йорданов от ВУМ -Варна, по време на добричкото кулинарно представяне. http://pronewsdobrich.bg/2018/06/15/%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%bd/  
c