Водещи новини Добрич Общество

Настояват да се промени мястото на “Добрич мези”

Да се определи друго място за провеждане на фестивала на Балканската скара „Добрич мези” настояват от УС на спортен клуб “PharSide”, фондация “Българска Академия За Адреналин”, родители и деца ползватели на “Скейт Парк Добрич”. Те са изпратили отворено писмо до кмета на Добрич, до председателя на Общинския съвет и общинските съветници, както и до Омбудсмана на България, Министерството на младежта и спорта, както и Министерството на културата.

В отвореното писмо се посочва, че „За трета поредна година предстои в Добрич да се проведе фестивала на Балканската скара “Добрич мези”. Досегашните издания на фестивала се провеждаха на абсолютно погрешно място, което е предназначено за съвсем други цели, а именно – площадката на Скейт-парка в Градския парк и прилежащите й площи. След първите два фестивала, след музиката, скарата и бирата, сме били свидетели на плачевна гледка – площадката и прилежащите й площи остават в окаяно състояние. Десетки квадратни метри мазни петна личат и до днес по новите павета. Практиката показва, че опитите за почистване на мазните петна са неуспешни – те само се размазват и потъмняват, променя се цвета на настилката. В храстите наоколо се търкалят пластмасови отпадъци. Нещо повече – при почистването чували с отпадъци умишлено се оставят в храстите наоколо. Хартии, найлони и всякакви други боклуци “плуват” в езерото. Зелените площи са изпотъпкани и са нужни месеци за възстановяването им. Върху изключително скъпия полиран бетон, който е предвиден за съвсем други цели се слагат маси и столове, залива се с всевъзможни течности и мазнина.
Следите от предишните издания на фестивала са видни за всички граждани на Добрич и посетители на парка. Шатрата на Рок Сцената е сиво-черна още от предишните издания на фестивала и никой не поема отговорност за почистването й. Тежкотоварните машини, допускани в парка само заради фестивала трошат павета и решетки на шахти – две години след първото издание тези повреди още не са оправени, а все пак става дума за общинска собственост. След фестивала влизаха и тежки камиони на почистващата фирма. Паважната настилка в момента е придобила вълнообразна форма. Липсващите решетки са предпоставка за пътни инциденти – вече е имало такива с автомобили на добрички граждани, които търпят щети заради неотстранените “следи” от фестивала.
Ние като ползватели на площадката на Скейт-парка се обявяваме категорично против провеждането на фестивала на това място. Това е площадка за спорт (една от най-добрите в Европа) част от проекта за обновяване на градски парк св. Георги на стойност около 15 милиона лева. По време на фестивала площадката става негодна за ползване. Децата не могат да спортуват /а тя е изградена именно с тази цел/, защото навсякъде по съоръженията са насядали хора, които ядат и пият, и не позволяват площадката да се използва по предназначение. Стига се до спорове, скандали и дори заплахи от страна на “мезещите” към децата, които не искат нищо друго, освен да спортуват. Има дори и случай на ударено дете. Организаторите не си правят труда да обезопасят района, като отделят с мрежи или решетки съоръженията, където спортуват децата от зоната за “мезене” и пиене на бира.
Освен това с организирането на фестивала на това място се нарушават и правилата за ползване на скейт-площадката, които забраняват употребата на алкохол, наркотици и тютюневи изделия.
Както знаем, скейт-площадката в градския парк е една от най-добрите в Европа. Тя е посещавана от любители на спорта както от други български градове, така и от чужбина. Неведнъж се е случвало гости на града ни да се възмущават от състоянието, в което е тя и което се дължи на провеждането на фестивала. Това определено не е добра реклама за града ни.
Не сме против организирането и провеждането на фестивала “Добрич Мези” в нашия град. Но настояваме Община град Добрич да намери друго място, което да е подходящо за толкова хора, да понесе без проблем тежкотоварните камиони и камарите от боклуци и най-важното – да не пречи на децата, които искат да спортуват. Защото скейт-площадката е отредена именно за тях.
Настояваме г-н Йордан Йорданов – кмет на Добрич да прояви благоразумие и мъдрост като вземе единствено правилно решение – да премести фестивала на по-подходящо място”, се посочва още в отвореното писмо.
То е публикувано на страницата във фейсбук Skate Park Dobrich, където са поместени и снимки от следите, които поредното издание на “Добрич мези” оставя.

Снимки: Skate Park Dobrich

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *