Общество Тервел

В Тервелско са зачестили случаите на незаконна сеч заради бране на билки

ДЛС „Тервел” предприе масирани проверки в отговор на зачестилите случаи на незаконна сеч заради бране на билки, съобщиха от Североизточно държавно предприятие.

Само в рамките на броени дни са съставени няколко акта за сеч с цел беритба на липов цвят за стопански цели.  „Най-драстичното нарушение е от вчерашния ден, когато при рутинен обход на територията на стопанството мобилният ни контролен екип се е натъкнал на четирима нарушители от с. Каблешково,  отсекли 25 големи дървета от вида липа. Незабавно уведомихме Районното управление на полицията и по случая е образувано бързо производство. Дървесината и двете каруци, на които е била натоварена, са конфискувани от горските стражари, както изисква законът”, разказа директорът на ДЛС „Тервел” инж. Георги Ботев.

По-рано служителите на ловното стопанство съставиха три акта за сеч на клони от сребролистна липа, отново  заради нерегламентирано бране на билки за стопански цели. При извършения от горските стражари оглед на мястото, станало ясно, че нарушителите са увредили и оставащия дървостой.

„Днес е факт поредният грозен случай на незаконна сеч заради бране на липов цвят. Край с. Орляк  е хванат нарушител, който транспортирал с каруца клони от сребролистна липа. Каруцата и дървесината са задържани, а за нарушението са съставени акт и констативен протокол”, обясни директорът на ДЛС „Тервел”.

Той призова гражданите да съдействат максимално на горските стражари и при съмнения за незаконна сеч незабавно да подават сигнал на телефон 112. „Ние от своя страна сме засилили максимално контрола. Интензивни проверки се извършват на местата с висока концентрация на нарушения, разчитаме в координация с всички органи, да сложим край на тези неприятни набези”, коментира инж. Ботев.

От ДЛС „Тервел” напомнят, че брането на билки за стопански цели се извършва само с разрешително от съответното стопанство и по начин, който не нанася щети по дърветата.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *