Бизнес Водещи новини

Превръщат кино „Добрич” в жилищна сграда с паркинг

Бившето кино „Добрич” да придобие нови функции и да се превърне в сграда с обществено предназначение и жилищна част, както и с паркоместа – това предвижда проект на собственика на имота „Тръст” ЕООД.

Дружеството го притежава от октомври 2006 г.

Имотът се разпростира на площ от 2903 кв. м. В него попадат 4 сгради – една за култура и изкуство, друга – за битови услуги, третата сграда е хангар, а четвъртата – за търговия.

Сградата на бившето кино „Добрич” е емблематична за града. Тя е проектирана и построена в началото на 60-те години на миналия век. Била е една от модерните сгради за времето си, с изразително излъчване, отговарящо на предназначението й, което носи дълго време. Разположена е на площ от приблизително 3000 кв. м. Мястото й е с голямо социално значение за града. До 1989 година е била кино, като след това нейната функция е била променена и унищожена. В нея, освен кинозала, са функционирали кафе-аперитив, магазин за промишлени стоки, заведение за бърза закуска, магазин за дамски дрехи, дискотека, книжарница.

От 30 октомври 2006 година сградата е собственост на „Тръст” ЕООД. След това сериозен ремонт не е извършван.

Във времето са правени опити за анализ на възможностите за експлоатация, която да бъде актуална , като се запази основната функция като кино.

През 2012 година е възложено проектиране на ново кино с подходящи към него помещения за дейности. След изготвяне на анализа, се е оказало, че големите съвременни вериги за кино нямат интерес към Добрич, а и капацитетът на града не би могъл да понесе товара на инвестицията с това основно предназначение.

Разработен е нов проект, с който се прави опит да се запази старата сграда и след преустройството и промяна на функциите да се обнови. След направения проект е установено, че инвестицията е рискова. Един от проблемите е липсата на достатъчно места.

Направеният анализ, който е отчел и последствията от това, че сградата е необитаема,че се руши, че е сборище и т.н., както и направеният икономически анализ, са показали, че, за да заработи това място, е необходимо социално значение, трябва да се реализира обект със смесени функции – обществени и жилищни.

Вследствие на направените нови проучвания и анализи се е стигнало до нови параметри и функции: 130-150 паркоместа/две подземни нива/, многофункционална част с обществено предназначение, жилищна част.

Намерението на собственика е да изгради жилищна сграда с паркинг, като се надстроява съществуващата сграда.

В тази връзка предстои Общинският съвет да вземе решение за частично изменение на Общия устройствен план на Общината за промяна на устройствената зона от смесена многофункионална зона  в централна устройствена зона.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *