Балчик Бизнес Регионални - начална

Нова дестилерия край Балчик ще преработва по 1500 тона лавандула годишно

Дестилерия за преработка на етерично-маслени култури предстои да бъде изградена в землището на Балчик, съобщават от Общината, където е депозирано инвестиционното предложение. Намерението е тя да се изгради на терен от 595 кв. м, който се намира в промишлената зона на морския град.

Във фабриката ще бъдат преработвани основно лавандула и маточина, както и бял равнец. Работния годишен капацитет на съоръжението ще  е по 540 тона маточина и 1500 тона лавандула.

За обслужване на инсталацията и котела ще бъде нает персонал от 10 души.

Производствената инсталация ще работи по време на кампанийното прибиране на реколтата от етерично-маслените култури, средно по 8 часа на ден, при едносменен режим на работа, а в пиковото време – на две и три смени. Капацитетът на предприятието ще дава възможност да се преработват 150 т лавандулов цвят за денонощие, от който се добива 1,8 т лавандулово масло. Ще могат да се преработват 130 т.  маточина за 24 часа, от които да се извличат 40 кг. масло. За денонощие ще могат да се преработват и 100 тона бял равнец, от които да се получат 80 кг.
След парната дестилация сухата тревна маса ще се предава за производството на пелети.
Според проекта строителството на халето, в което ще бъде разположена инсталацията, ще приключи до три месеца.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.