Водещи новини Туризъм

До седмици отново тръгва процедурата за концесия на плажа на Албена

До две-три седмици процедурата за избор на концесионер на плажа на Албена отново ще стартира, съобщи пред журналисти в курорта министърът на туризма Николина Ангелкова. Обясни, че концесията е била спряна, защото е била объркана формулата. „Сигурно това щеше да доведе до грешка в изчисленията и в самата процедура. Предстои да оправим формулата и да обявим наново процедурата. Това ще се случи до две-три седмици”, каза министърът.

Относно наетите през тази година кадри за туристическия бизнес от страни, извън Европейския съюз, очакванията са те да достигнат  5000-5400, според първоначалните заявки. Разбира се, финалната бройка, ще стане ясна след като приключи сезонът и получим официалните данни от Агенцията по заетостта, каза министърът. Тя припомни, че през миналата година в сектора е имало около 3400 наети сезонни работници от трети страни, основно от Украйна, Молдова и Беларус. И, еднократни единични бройки от Филипините и Тайланд.

Нколина Ангелкова коментира и различията, които имат с вицепремиера Валери Симеонов по отношение на Закона за шума. „Министерството на туризма защитава интересите на туристическия бранш и на туристите. Бях сезирана от повече от 30 от най-големите организации за това да се прецени националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума, защото ние регламентираме техния правен статут в Закона за туризма. Съответно, детайлите по отношение на дейностите, които се извършват на територията на националните курорти да бъдат регламентирани в Наредба и местният бизнес, чрез консултативните съвети по туризъм, да могат да определят, образно казано, зоните в този курорт.

Например, Албена, кметът на Балчик и представителите на туристическия бранш в региона, могат да преценят и да вземат решение, че Албена може да е само една зона. Например, за семеен отдих и да няма шум, например, след 23 часа. Съответно, контролните органи да следят за спазване на тези мерки. Кметът на Варна може да прецени, че Златни пясъци може да е в две зони – парти зона и зона за отдих. Ние искаме да дадем тази преценка на местната власт и местния бизнес, които най-добре познават нуждите на региона. Това е нашето предложение. Какво ще решат народните представители, аз не мога да коментирам”, каза още министърът.

Тя информира, че днес ще посети Каварна, за да се запознае на място с проблема със строителството до плажа там, което се извършва след 15 май, когато влиза в сила строителната забрана.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.