Водещи новини - дясно Генерал Тошево Общество Регионални - начална

Добри хора подариха пералня и хладилник на самотник от Ген. Тошево

Благодарение на хора с големи сърца и на платформата „Приятели, помагайте“, Иван от Ген. Тошево вече има пералня и хладилник, обяви днес инициаторът на платформата „Приятели, помагайте“ Лео Кадели. В края на май той отправи апел да се помогне на Иван.

„Иван се нуждае от пералния и хладилник, пенсията му е инвалидна само 200 лв. Живее в едната стая къщата, била наследствена. Няма баня, с външна тоалетна е. Засадил си е в градинката 3-4 корена домати. Скромен и притеснителен човек е. На няколко пъти го попитахме от какво има нужда. Казва само пералня и хладилник, че времето се стопля и хвърлял храна. Живее сам и, въпреки инвалидността си, успява да поддържа чисто стаичката, в която живее“, написа Кадели. 

Дни по-късно Иван вече се усмихваше щастлив от снимката, която бе публикувана в „Приятели, помагайте“ с най-новата придобивка за малкото му домакинство – хладилник, предоставен от Николай Христов.

Днес Иван е получил и пералнята. „Неговата молб към мен беше за халдилник и пералня. Вече ги има. Ето как може ние да се грижим за самотен човек в беда. Продължаваме приятели!“, сподели в социалната мрежа албанецът, който вярва, че доброто е заразно.

Лео Кадели е роден в Албания, но от години живее в България. Занимава се с малък частен бизнес. Определя страната ни като „страхотна“, обича нашата природа и история, но най-вече хората в България. Началото на „Приятели, помагайте“ започва преди две години с историята на баба Недка от село Шишковци, която има нужда от пари за лекарства. Лео, заедно с двама свои приятели, решава да посети бабата и да й помогне с каквото може. Това се превръща в традиция и всеки уикенд Лео и приятелите му отделят време, в което да помагат на стари хора. Днес инициативата е оказала помощ на над 500 души. На въпрос защо го прави, Лео Кадели отговори: „Правя това, което ме прави щастлив“.

„Приятели, помагайте“ вече има представители във всички области в България, които проверяват всеки подаден сигнал. Той сподели, че хората се свързват с него по различни канали, историите се предават от уста до уста, от съседи и от добри хора, които сигнализират.

Първата кауза, с която Лео Кадели се ангажира в Добрич, бе историята на малката Валерия Мюлер, която майстореше икони с техника „декупаж“, за да си осигури средства за участие в състезание по художествена гимнастика във Виена. Каузата бе повече от успешна, а Валерия се завърна с медали от състезанието.

Междувременно двама млади мъже от Добрич – Венцислав Делисъбев и Стоян Стоянов, дариха един тон брашно за бедни семейства. Те предоставиха дарението на нициативата „Приятели, помагайте”, за да се подпомогнат различни каузи.

Снимки: “Приятели, помагайте”

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.