Култура

Реликви от архива на Националната библиотека гостуват с изложба в Добрич

Пътуващата изложба „Книги, посоки, публики” на Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), от днес е гост в Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич, предадоха от библиотечната институция.

Събрала в себе си едни от най-ценните ръкописи, книги и документи от колекциите на отделите „Ръкописи и старопечатни книги”, „Български исторически архив” и „Ориенталски сбирки” на НБКМ – изложбата предоставя пред читателите и гостите на добричката библиотека, възможност да се запознаят и докоснат до някои от българските исторически светини.

Експозицията се намира във фоайето на регионалната библиотека и остава открита за посещение от 13 до 29 юни 2018 г.

Отдел „Ръкописи и старопечатни книги” е селектирал някои от най-известните и богато орнаментирани ръкописи, сред които – страници от Енинския апостол (Х-ХІ в.), Добрейшовото четириевангелие (ХІІІ в.), първият Софрониев препис на История славянобългарска от Паисий Хилендарски, изписан в Котел през 1765 г.

В отдел „Български исторически архив” пък са подбрали малко известни на широката публика документи, които не са били включвани до момента в експозиции. Впечатление правят документи, свързани със завещанието на Васил Априлов и с Габровската гимназия, свидетелството на видния библиограф акад. Никола Михов, издадено от Априловската гимназия в Габрово, както и един от най-значимите документи за българското образование – завещанието на Евлоги Георгиев, с което дарява средства за построяване и издръжка на висше учебно заведение. Представени са свидетелства за участието на България във войните – манифест на цар Фердинанд І за обявяване на Балканската война, документални снимки от Първата световна и Балканската война и др.

Отдел „Ориенталски сбирки“ е подбрал експонати, които дават представа за видовото разнообразие и богатството на съхраняваните там документи, ръкописни и старопечатни книги на османотурски, арабски и персийски език. Изложбата представя преписи на творби от ранни арабски и персийски автори, художествено изработени ръкописи и ценни печатни издания. Изложените сиджили (описи на съдебни решения) са образци на съхранените у нас регистри на шериатските съдилища на София и Видин. Към тях са включени и сиджили от шериатските съдилища на Русе, Силистра, Шумен и Добрич.

Изложбата „Книги, посоки, публики” е създадена по повод 140-години от основаването на Националната библиотека и Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Осъществява се в рамките на проект „Анализ на нагласите на потребителите и популяризиране на архивните колекции на Националната библиотека”, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.