Крими

Пребиха две жени заради трюфели край с. Василево

За война за трюфели в Добричко в сезона за бране на ценната гъба, съобщава bTV.

Две жени от Смядово бяха пребити от група мъже, които пазят горите край селото си в Добричко от чужди берачи.

Мария и Дарина събират трюфели край село Василево, община Генерал Тошево. Заедно с куче-търсач влизат в гората, но  след минути са нападнати. Боят е придружен с обиди и закани.

В селото не знаят за инцидента.

Конкуренцията в събирането на трюфели е толкова сериозна, че може да се говори за “трюфелова война”, коментира преди време директорът на Държавно ловно стопанство Балчик Калинка Тодорова.

Доскоро имаше данни основно за събирачи на ценната гъба в Балчишко, но тази година тази дейност е популярна и в Генералтошевско

За един сезон търсачи на черен трюфел край Балчик изкарват и по 20 000 лева. Районът, който се стопанисва от структурата на Североизточното държавно предприятие, е един от тези, където вирее черният трюфел у нас.

Сериозният проблем не е в събирането на трюфели, а в неправилния начин и срокове, в които това се прави, коментират запознати с бизнеса.

Задължително, когато се ходи  за трюфели, трябва да се зарива след това мястото, откъдето е изваден  трюфелът. В противен случай следващата година се съсипва мицела и от ценната гъба няма да има. Има много хора, които ходят със лопати с търмъци търчмъчат горите, оставят дупки. В резултат на това постепенно мицелът изчезва, обясняват търсачи на трюфел. Други събират гъбите преди да са узрели, което също пречи.

Специалистите твърдят, че трябва да се определят  срокове, в които тази дейност може да се извършва, както и да бъде указан начинът, по който ценната гъба се събира.

Историята сочи, че първите експедиции за търсене на трюфели в България датират още от 80-те години на миналия век. Днес 10 000 са българите, които си изхранват прехраната като ловци на трюфели. Броят им обаче постоянно расте, защото бизнесът с подземната гъба бил много доходоносен. В България най-разпространен е черният трюфел. Имало обаче и находища от бял трюфел, който е в пъти по-скъп.

Благоприятните месеци за търсене на трюфели у нас са юни, юли и август, а най-богато на ценната гъба е Лудогорието. Дървесните видове, около които най-често се намират трюфели, са липа, бор, габър, дъб и топола.

Годишният експорт от България е около 150-200 тона.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.